Canon kondigt de EOS R1 aan - en Adorama lekt specs
Nieuws en trends

Canon kondigt de EOS R1 aan - en Adorama lekt specs

Vertaling: machinaal vertaald

Canon brengt dit jaar een nieuw vlaggenschip op de markt. Uitgelekte specificaties suggereren dat de EOS R1 geen globale sluiter zal hebben - maar nog steeds beter zal zijn dan de Sony Alpha 9 III.

Er wordt al lang een topspiegelloze camera van Canon verwacht. Nu bevestigt de Japanse fabrikant de speculaties: Het heeft de ontwikkeling van de EOS R1 aangekondigd - volgens het persbericht een "spiegelloos vlaggenschip waarmee je de concurrentie een stap voor blijft". De camera wordt ergens dit jaar gelanceerd.

Canon claimt vooral vooruitgang te hebben geboekt met autofocus. Het krijgt meer ondersteuning van algoritmen dan voorheen: "De EOS R1 houdt continu de focus bij op onderwerpen in sportscenario's, zelfs als ze even uit het zicht zijn - bijvoorbeeld wanneer mensen elkaars pad kruisen bij teamsporten." Een nieuw ontwikkelde functie genaamd "Priority Action" herkent ook het hoofdonderwerp dat een bepaalde actie uitvoert. Bijvoorbeeld de voetballer in balbezit midden in een scène met meerdere spelers.

De R1 is primair bedoeld voor professionele sport- en persfotografie. De Olympische Spelen deze zomer zouden daarom een perfecte gelegenheid zijn voor de marktintroductie. Canon heeft met de EOS R3 al een sportcamera in het assortiment, maar heeft altijd vermeden om het een "vlaggenschip" te noemen. Deze benaming is voorbehouden aan het topmodel met de 1 in de naam. De laatste vertegenwoordiger van deze klasse is de vier jaar oude EOS-1D X Mark III, een klassieke spiegelreflexcamera.

Canon EOS 1D X Mark III Body (21.40 Mpx, Volledig formaat)

Canon EOS 1D X Mark III Body

21.40 Mpx, Volledig formaat

Canon EOS 1D X Mark III Body (21.40 Mpx, Volledig formaat)
Camera

Canon EOS 1D X Mark III Body

21.40 Mpx, Volledig formaat

Volgens Canon is de R1 gebaseerd op een nieuwe CMOS-sensor en een nieuwe "Digic Accelerator", die de bekende Digic X-processor ondersteunt. Dit zou bijvoorbeeld een verbeterde ruisonderdrukking mogelijk moeten maken, waarvoor voorheen de kracht van computersoftware nodig was.

Massieve specificaties uitgelekt

Update, 23 mei 2024: Adorama heeft zich nu verontschuldigd voor de gelekte specificaties. De retailer stelt dat ze niet afkomstig zijn van Canon. De informatie is daarom nog steeds zeer speculatief.

Canon heeft nog geen verdere details bekendgemaakt. Wel waren er tijdelijk specificaties zichtbaar op de productpagina van de Amerikaanse fotoverkoper "Adorama". Of deze kloppen is onduidelijk. De lekken:

  • 30 megapixel gestapelde CMOS-sensor met dubbele versterking
  • Geen mechanische sluiter
  • Flits synchronisatietijd van 1/1250 seconde
  • 60 beelden per seconde (FPS) met gecomprimeerde RAW's
  • 120 FPS met continue autofocus (waarschijnlijk JPG)
  • 240 FPS burstmodus, inclusief vooraf opnemen van maximaal 1 seconde
  • Hoger dynamisch bereik dan EOS R3 en EOS R5

Als deze gegevens kloppen, pakt Canon het anders aan dan Sony met de Alpha 9 III. Dit is de eerste camera met een global shutter en kan daardoor 120 RAW-opnamen per seconde maken - helemaal zonder het rolling shutter effect. De global shutter heeft echter nadelen op het gebied van beeldkwaliteit. Volgens testen zijn beeldruis en dynamisch bereik ongeveer gelijk aan die van een APS-C sensor.

Dit zal waarschijnlijk anders zijn met de Canon EOS R1. In plaats daarvan lijkt hij te vertrouwen op een klassieke sensor die regel voor regel wordt uitgelezen - maar extreem snel. De flitssynchronisatietijd van 1/1250 seconde impliceert een maximale uitleestijd van 0,8 milliseconden. Ter vergelijking: de Nikon Z 9, die als eerste afzag van een mechanische sluiter, heeft 3,7 milliseconden nodig. Daarmee is dit de snelste full-frame camera tot nu toe.

De uitgelekte specificaties op de website van Adorama zijn inmiddels verwijderd.
De uitgelekte specificaties op de website van Adorama zijn inmiddels verwijderd.
Bron: Screenshot Adorama

Canon had dus een camera kunnen ontwikkelen die rolsluitereffecten niet elimineert, maar tot een absoluut minimum beperkt. Als de beeldkwaliteit beter is dan die van Sony, zal dit kleine compromis de moeite waard zijn. De resolutie van 30 megapixels zou passen tussen de sportcamera van Sony (25 megapixels) en die van Nikon (45 megapixels). <p

Omslagfoto: Canon

48 mensen vinden dit artikel leuk


User Avatar
User Avatar

Mijn vingerafdruk verandert vaak zo drastisch dat mijn MacBook hem niet meer herkent. De reden? Als ik me niet vastklamp aan een beeldscherm of camera, dan klamp ik me waarschijnlijk aan mijn vingertoppen vast aan een rotswand.


Deze artikelen kunnen je ook interesseren

Opmerkingen

Avatar