Fujifilm X-T50: meer kracht voor de minibody
Nieuws en trends

Fujifilm X-T50: meer kracht voor de minibody

David Lee
16/5/2024
Vertaling: machinaal vertaald

Fujifilm brengt een gezellige nieuwe systeemcamera op de markt. Uiterlijk lijkt de Fujifilm X-T50 op de X-T30 II. Van binnen heeft hij meer gemeen met de grotere X-T5. Helaas geldt dat ook voor de prijs.

Fujifilm heeft de nieuwe X-T50 aangekondigd. De systeemcamera met APS-C sensor heeft een compacte behuizing die lijkt op de X-T30 II. Deze is echter ronder en heeft ook iets andere bedieningselementen. Qua prestatiegegevens heeft de nieuwe X-T50 niet veel gemeen met de X-T30 II - maar des te meer met de X-T5. Hier is een vergelijking van de belangrijkste specificaties.

Up-to-date processor, 40 MP sensor en beeldstabilisator

De T50 doet qua sensor, beeldprocessor en beeldstabilisator niet onder voor de T5. Drie belangrijke zaken die hem duidelijk onderscheiden van de T30 II. De autofocus en objectherkenning van de T50 werken ook op dezelfde manier als bij de T5. De pre-capture functie is ook aanwezig, waarmee je beelden kunt opslaan voordat je op de ontspanknop drukt. Ik heb de functie in meer detail uitgelegd in het testverslag van de Fujifilm H2S.

De enige voordelen van de T5 zijn een betere zoeker en de voordelen van een grotere body: twee kaartsleuven, een sterkere batterij en meer grip. Daar staat tegenover dat de T5 ook zwaarder is.

Het scherm kan worden uitgeklapt, maar niet 180 graden worden gedraaid.
Het scherm kan worden uitgeklapt, maar niet 180 graden worden gedraaid.
Bron: David Lee

Eerste indruk

Ik heb al een pre-productiemodel van de T50 kunnen uitproberen. Tijdens het gebruik valt op dat er een aparte draaiknop aan de linkerkant zit voor het selecteren van de filmsimulatie. Op de T30 II is er een draaiknop voor het selecteren van de bedrijfsmodus (enkel beeld, continu fotograferen, video, zelfontspanner, etc.). Deze verandering zal zeker tot discussie leiden. Want hoe geweldig de Fuji filmsimulaties ook zijn, ze werken alleen met het JPEG formaat. Als ik in RAW fotografeer en de foto's bewerk in Lightroom of Capture One, is de draaiknop nutteloos. De bedieningsmodus is tenminste nog goed toegankelijk dankzij een speciale knop en de mini-joystick.

De scèneherkenning werkt zoals ik me voorstel. In een paar uur testen ben ik geen enkel probleem tegengekomen. Het is indrukwekkend wat er de afgelopen jaren op dit gebied is gebeurd.

Het oog van de reiger wordt meteen herkend en scherpgesteld.
Het oog van de reiger wordt meteen herkend en scherpgesteld.
Bron: David Lee

Het handvat is erg klein, maar ergonomisch veel beter dan een volledig platte behuizing, zoals sommige retrocamera's hebben. Het is ook prettig om aan te raken. Ik kan niet hetzelfde zeggen over de bovenkant van de behuizing, die een beetje goedkoop aanvoelt.

Ook qua prijs dichter bij de T5

Niet verrassend kost de T50 ook bijna net zoveel als de T5 - in ieder geval op dit moment. De T30 II is aanzienlijk goedkoper. Hij zal daarom verkrijgbaar blijven als budgetmodel.

Fujifilm X-T50 Body (40.20 Mpx, APS-C / DX)
Camera

Fujifilm X-T50 Body

40.20 Mpx, APS-C / DX

Fujifilm X-T50 Body (40.20 Mpx, APS-C / DX)
Camera

Fujifilm X-T50 Body

40.20 Mpx, APS-C / DX

Fujifilm X-T50 Kit XC (15 - 45 mm, 40.20 Mpx, APS-C / DX)
Camera

Fujifilm X-T50 Kit XC

15 - 45 mm, 40.20 Mpx, APS-C / DX

Omslagfoto: David Lee

28 mensen vinden dit artikel leuk


User Avatar
User Avatar

Mijn belangstelling voor computers en schrijven leidde me relatief vroeg (2000) naar de technische journalistiek. Ik ben geïnteresseerd in hoe je technologie kunt gebruiken zonder gebruikt te worden. In mijn vrije tijd maak ik graag muziek waarbij ikmijn gemiddelde talent compenseer met een enorme passie. 


Deze artikelen kunnen je ook interesseren

Opmerkingen

Avatar