Philips 5K2K scherm getest: groot, scherp, duur
Producttest

Philips 5K2K scherm getest: groot, scherp, duur

Vertaling: machinaal vertaald

De 40B1U6903 is een 40-inch kantoormonitor met een hoge pixeldichtheid en een hoge prijs. Hij biedt talloze aansluitmogelijkheden en veel werkruimte.

Monitoren met een WUHD-resolutie, d.w.z. 5120 × 2160 pixels, zijn slechts verkrijgbaar in een handvol modellen. Een daarvan is de Philips 40B1U6903. Deze heeft een voordeel ten opzichte van andere breedbeeldschermen, waarvan de meeste slechts een resolutie van 1440p en een pixeldichtheid van 108 pixels per inch (ppi) hebben. De 40B1U6903 haalt daarentegen 140 ppi. Hierdoor zouden lettertypen en fijne details er veel scherper uit moeten zien.

Philips 40B1U6903CH/00 (5120 x 2160 pixels, 39.70")
G
1616,18

Philips 40B1U6903CH/00

5120 x 2160 pixels, 39.70"

Philips 40B1U6903CH/00 (5120 x 2160 pixels, 39.70")
Monitor
1616,18

Philips 40B1U6903CH/00

5120 x 2160 pixels, 39.70"

G

Ik zou het apparaat omschrijven als een premium kantoorscherm - al behoorlijk duur, maar nog niet in de sfeer van extreem kleurechte grafische monitoren. De belangrijkste gegevens op een rij:

 • 39,7 inch diagonaal, 21:9 formaat
 • 5120 × 2160 pixels, 140 ppi pixeldichtheid .- Mat IPS-paneel, 2500R-curve
 • 300 nits maximale helderheid
 • 1000:1 contrastverhouding
 • 100% sRGB en 98% DCI-P3 kleurruimtedekking
 • 4 ms grijs-naar-grijs reactietijd
 • 75 Hz framerate
 • Geïntegreerde webcam

Hoe presteert de monitor in het dagelijks werk? Ik heb hem een maand uitgeprobeerd .

Ontwerp en aansluitingen: Zo hoort het

Ik vind het ontwerp van de grote Philips monitor mooi. De behuizing is strak en zwart. De randen van het scherm zijn niet de dunste, maar ze zien er toch dun genoeg uit voor dit formaat scherm. Qua ergonomie valt er niets te klagen: de 40B1U6903 kan in hoogte worden versteld, gekanteld en gedraaid. De discrete kromming van de 2500R past perfect bij dit type monitor.

Mir gefällt das Design von Philips sehr gut. Es ist schlicht und wirkt nicht so klobig.
Mir gefällt das Design von Philips sehr gut. Es ist schlicht und wirkt nicht so klobig.
Bild: Samuel Buchmann

Ik vind vooral de antracietkleurige metalen voet erg mooi. Door zijn vorm lijkt het scherm minder massief. Desondanks staat hij stevig op tafel. Omdat de afwerking ook perfect is, trilt het scherm helemaal niet als ik typ of tegen de tafel stoot. Andere fabrikanten kunnen een voorbeeld nemen aan deze stabiliteit. Samsung, ik kijk jullie kant op.

Der Standfuss ist aus massivem Metall und sehr standfest. Vorbildlich.
Der Standfuss ist aus massivem Metall und sehr standfest. Vorbildlich.
Bild: Samuel Buchmann

Philips doet ook alles goed met de aansluitingen: twee HDMI 2.0, één DisplayPort 1.4 en één Thunderbolt 4. Die laatste levert ook 90 W stroom aan aangesloten laptops. Dat is genoeg voor onder andere alle huidige MacBooks. Het scherm is ook geschikt als dockingstation. Het heeft Gbit Ethernet, een audio-uitgang, twee USB-C en vier USB-A poorten. Meer heb ik tegenwoordig niet nodig.

An Anschlüssen mangelt es nicht. Der Monitor ist eine veritable Docking-Station.
An Anschlüssen mangelt es nicht. Der Monitor ist eine veritable Docking-Station.
Bild: Samuel Buchmann

helderheid en contrast: gemiddeld

Niet bijzonder goed zijn de maximale helderheid en zwartniveaus van de Philips 40B1U6903. Ik heb 259 nits gemeten op de helderste stand, wat net genoeg zou moeten zijn voor de meeste werkplekken. Een beetje meer zou niet misstaan in deze prijsklasse. Mijn testexemplaar is in ieder geval redelijk homogeen verlicht. Het grootste verschil tussen het midden en de hoeken is negen procent.

Die Ausleuchtung meines Testgeräts ist okay. Sie kann von Exemplar zu Exemplar variieren.
Die Ausleuchtung meines Testgeräts ist okay. Sie kann von Exemplar zu Exemplar variieren.
Bild: Samuel Buchmann

Het contrast is vergelijkbaar. De LED achtergrondverlichting zonder local dimming vertoont de typische zwakheden van deze technologie: uitgewassen zwart en duidelijke blooming effecten. Ik heb een contrastratio gemeten van 1040:1. Omdat de antireflecterende coating goed werkt, is het waargenomen contrast nog steeds OK in kantoorscenario's. Films kijken of gamen, daarentegen, is nog steeds OK. Films kijken of gamen daarentegen is minder leuk.

Scherpte en werkoppervlak: zeer goed compromis

40 inch in 21:9 formaat is als een 32 inch in de lengte uitgerekt. Ik hou van de hoogte van het scherm. Het is vooral handig voor teksttoepassingen. Ik verdeel de monitor meestal in twee helften, elk met een venster van comfortabele grootte. Het enige dat me stoort: Ik kijk altijd of naar links of naar rechts, maar nooit recht vooruit. Daarvoor zou ik het scherm in drieën moeten delen, wat resulteert in erg smalle vensters. Maar ik heb dit probleem met elk 21:9 beeldscherm.

Meine Standard-Fensteranordnung. Viel Platz – aber ich schaue immer entweder nach links oder rechts.
Meine Standard-Fensteranordnung. Viel Platz – aber ich schaue immer entweder nach links oder rechts.
Bild: Samuel Buchmann

Dankzij de hoge resolutie is de pixeldichtheid door de grootte van het beeldscherm lager dan bijvoorbeeld op een 27-inch met 4K - maar met 140 ppi is het in mijn ogen nog steeds erg goed. Vanaf een kijkafstand van een meter zien tekst en afbeeldingen er helder en scherp uit. Deze combinatie van grootte en goede pixeldichtheid is de belangrijkste kracht van de 40B1U6903.

 • Achtergrond

  Monitoren voor Macs: heb je de pixeldichtheid van Apple nodig?

  van Samuel Buchmann

Op macOS zijn de native schalen te klein of te groot voor mij bij deze pixeldichtheid. Daarom schaal ik de grootte van de gebruikersinterface naar "ongeveer 3200 × 1350". Dit geeft tekst een prettig formaat en ik heb nog steeds genoeg werkruimte. De Philips monitor kan overigens zonder problemen worden aangesloten op mijn M1 Max MacBook Pro. Hij wordt elke keer herkend en ontwaakt ook uit stand-by als ik de computer wakker maak.

Gamen is niet het sterkste punt van de 40-inch van Philips. Zoals elk IPS-paneel is hij niet bepaald responsief en de framerate is met 75 hertz vrij laag. Hierdoor zijn snelle games waziger dan ik kan verdragen. Ik merk het matige contrast ook meer in games dan in kantoortoepassingen. Voor een potje real-time strategie is de monitor echter altijd goed genoeg. .

Kleuren: geschikt voor de doelgroep

De 40B1U6903 is geen grafische monitor, maar voor deze prijs verwacht ik toch een goede dekking van de meest voorkomende kleurruimtes. Gelukkig levert het scherm dat. DCI-P3 wordt voor 98 procent gedekt en sRGB voor 100 procent. Dit maakt het gemakkelijk om afbeeldingen en video's voor digitale toepassingen te bewerken. De dekking van AdobeRGB daarentegen is slechts ongeveer 90 procent. Als je in deze kleurruimte werkt, is de 40B1U6903 de verkeerde monitor.

Der AdobeRGB-Farbraum wird nicht gut genug abgedeckt für professionelle Grafikarbeiten.
Der AdobeRGB-Farbraum wird nicht gut genug abgedeckt für professionelle Grafikarbeiten.
Bild: Samuel Buchmann

Ik vind de kleurechtheid aangenaam goed. In de sRGB-modus merk ik geen grote verschuivingen. Kalibratie met de X-Rite i1Display verhoogt alleen de verzadiging een beetje. Ik kon dit ook aan de hardwarekant aanpassen. Andere fijne aanpassingen zijn niet mogelijk.

Functies en bediening: beperkt, maar goed

. Al met al is de bediening van de 40B1U6903 relatief ouderwets. Ik navigeer door het menu met vier knoppen rechtsonder op het scherm. Ik moet het frame met mijn duim vasthouden, anders wiebelt de monitor elke keer als ik op een knop druk. Ik had liever een joystick aan de achterkant gehad.

Die Webcam kann ich von Hand rausholen oder verstecken.
Die Webcam kann ich von Hand rausholen oder verstecken.
Bild: Samuel Buchmann

De gereduceerde bediening heeft echter ook zijn goede kanten. Geen Smart OS of andere onnodige bloatware zoals bij andere merken. Als je twee aparte schermen wilt simuleren, kan dat met de Picture-by-Picture modus, die je in het menu kunt activeren. Ik kan de ingebouwde webcam handmatig uitschakelen als ik hem nodig heb. De rest van de tijd zit hij verborgen in de behuizing. Dat vind ik elegant.

Het nadeel van dit ontwerp is de kleine beeldsensor van de webcam, wat zich vertaalt in een gemiddelde beeldkwaliteit. Het is echter voldoende voor alledaagse videogesprekken zonder problemen. Ik zou niet hetzelfde zeggen van de microfoon of de ingebouwde luidsprekers - beide klinken erg blikkerig en zijn helemaal niet leuk. Ik zou ze alleen in noodgevallen gebruiken.

Conclusie: degelijke premium monitor voor op kantoor

De Philips 40B1U6903 is geen spannende monitor, maar ik werk er graag op. Hij levert een uitstekende combinatie van formaat en pixeldichtheid. De kleurnauwkeurigheid is ook goed. Ik vind ook de vele aansluitmogelijkheden een groot pluspunt, waardoor ik mezelf het docking station voor mijn MacBook kan besparen. Ik heb ook geen externe webcam nodig, omdat er een uit de bovenkant van het scherm steekt. Over Macs gesproken, de 40B1U6903 werkt perfect met Apple computers.

Ich arbeite gerne am Philips 40B1U6903, für Gaming ist er allerdings ungeeignet.
Ich arbeite gerne am Philips 40B1U6903, für Gaming ist er allerdings ungeeignet.
Bild: Samuel Buchmann

Het scherm vertoont zwakke punten in piekhelderheid. Met 259 nits is deze slechts gemiddeld. Hetzelfde geldt voor het gemiddelde contrast, wat te wijten is aan de paneeltechnologie. In het dagelijks leven merk ik dit vooral als ik een schermvullende video bekijk of een game open. Hier ziet het zwart er uitgewassen uit in donkere scènes en is er blooming bij randen met een hard contrast. Met zijn responstijd en framerate is de monitor echter sowieso niet geschikt voor gaming.

De 40-inch monitor van Philips heeft weinig concurrentie. Je vindt slechts zeven monitoren van dezelfde grootte en resolutie in onze winkel. De meeste hebben hetzelfde paneel als de 40B1U6903 en zijn vergelijkbaar geprijsd. Ik vind het ontwerp van de Philips echter het mooist en het scherm staat stevig op tafel. Als je op zoek bent naar een puur kantoorscherm met veel werkruimte, dan kan ik je de 40B1U6903 aanraden.

Titelfoto: Samuel Buchmann

71 mensen vinden dit artikel leuk


User Avatar
User Avatar

Mijn vingerafdruk verandert vaak zo drastisch dat mijn MacBook hem niet meer herkent. De reden? Als ik me niet vastklamp aan een beeldscherm of camera, dan klamp ik me waarschijnlijk aan mijn vingertoppen vast aan een rotswand.


Deze artikelen kunnen je ook interesseren

 • Skeleton Loader

 • Skeleton Loader

 • Skeleton Loader

Opmerkingen

Avatar