Verkoopprijzen fluctueren - wij zeggen waarom

Onze verkoopprijzen fluctueren, soms meerdere keren per dag. Dit zorgt keer op keer voor opwinding bij klanten. Een goede reden om transparantie te creëren en te laten zien dat het vooral externe factoren zijn die onze verkoopprijzen beïnvloeden. 
 

Een klassiek scenario: een klant heeft een nieuwe televisie gekocht. Twee weken later realiseert zij zich dat het identieke model nu 10 procent goedkoper verkrijgbaar zou zijn geweest. Ze is meestal boos op de dealer. Zelfs wanneer het object van verlangen op het moment van aankoop een overtuigende topaanbieding was en er geen tekenen waren van een op handen zijnde prijsverlaging. Zij stelt zich de vraag: waarom fluctueren de verkoopprijzen, en soms meerdere keren op één dag? 

Om de prijs mechanisch te verlagen schiet alleen vraag en aanbod tekort. Natuurlijk beïnvloeden vraag en aanbod de prijzen. Denk bijvoorbeeld aan het geblokkeerde Suezkanaal in het voorjaar van 2021, waardoor de wereldwijde vraag en de prijzen van diverse consumptiegoederen uit het Verre Oosten binnen enkele dagen de pan uit rezen. Dat de verkoopprijzen in onze webwinkels voortdurend veranderen, komt door verschillende factoren. Vier daarvan zijn bepalend: de inkoopprijs, de beschikbaarheid, de prijzen van de concurrenten en onze kosten.  

Beschikbaarheid en inkoopprijzen beïnvloeden elkaar wederzijds 
De twee belangrijkste factoren zijn de inkoopprijs en de beschikbaarheid - en altijd als duo. Want een goede prijs heeft geen zin als wij slechts twee artikelen tegen dezelfde voorwaarden kunnen inkopen. Hetzelfde geldt voor een hoge beschikbaarheid tegen exorbitante prijzen.  

En dit is waar de markt om de hoek komt kijken: als we een product bij verschillende bronnen kunnen kopen, beslist een speciaal ontwikkeld algoritme welke combinatie van beschikbaarheid en aankoopprijs het beste past. Dit is de basis voor de verdere prijsberekening: wij lezen voortdurend nieuwe gegevens in en verwerken die. Ons systeem gebruikt de gegevens om de selectie van de leveringsbron te optimaliseren. Dit is ook de reden waarom de verkoopprijzen omhoog of omlaag schieten zodra beschikbaarheid en inkoopprijs veranderen. Bovendien worden de meeste producten in euro's of dollars verhandeld. Bijgevolg leiden valutaschommelingen ook regelmatig tot prijswijzigingen. Overigens werken wij de wisselkoers van de Europese Centrale Bank dagelijks bij.

Markt en kosten 
De derde belangrijke factor zijn de kosten die wij in rekening moeten brengen om onze diensten te kunnen leveren. Deze omvatten productonderhoud, inkoop, logistiek, klantenservice, boekhouding, softwareontwikkeling, diensten, mailing, marketing, enz. Deze zijn immers niet gratis.  

En dan is er nog de marktprijs als tegenhanger van het kostenplaatje: als de markt een product tegen een bepaalde prijs aanbiedt, kunnen de bovengenoemde kosten niet ongezien bij de prijs worden opgeteld. Als de prijs van de geheugenkaart of de blender te hoog is, zullen klanten elders gaan winkelen. In extreme gevallen leidt dit ertoe dat bepaalde productassortimenten door geen enkele detailhandelaar kostendekkend kunnen worden verkocht en door andere productassortimenten moeten worden gesubsidieerd.  
 
Concurrenten proberen de aandacht te trekken met laaggeprijsde aanbiedingen op populaire producten - gedurende een langere periode of als tijdelijke promotie. In dat geval zijn prijswijzigingen vanuit het oogpunt van de klant louter toevallig. Prijsstelling op lange termijn werkt daarentegen rationeel. Het vereist dat fabrikanten en leveranciers efficiënt genoeg werken om via de marktprijs hun kosten te dekken en zo het voortbestaan van de onderneming te garanderen. 

Dynamische prijszetting is niet onze stijl 
Het is belangrijk om te weten: Wij hanteren geen gepersonaliseerde prijzen. Wij veranderen de prijzen niet op basis van uw eerdere aankopen, omdat u winkelt met een Apple-toestel of omdat u een man of een vrouw bent. Elke bezoeker van onze websites per land ziet altijd exact dezelfde prijs op hetzelfde moment. Hetzelfde geldt voor Galaxus in Duitsland. 

Prijsfilosofie en bedrijfsstrategie 
Onze prijsfilosofie is om onze klanten de beste totale deal op de markt te bieden. Om Digitec Galaxus in de toekomst gezond en stabiel te houden en te kunnen investeren in innovatie, nieuwe magazijnen en onze medewerkers, streven wij als bedrijf ook naar winst.  
 
Wij willen zo transparant en eerlijk mogelijk communiceren naar zowel klanten als fabrikanten. Daarom investeren wij de winst van het bedrijf al jaren en zullen dat blijven doen in de verbetering van onze dienstverlening en de uitbreiding van het bedrijf. Wij zijn ervan overtuigd dat wij onze klanten een betere winkelervaring kunnen bieden dan de concurrentie. En dat willen we zo houden. Daar werken we elke dag aan.