Apple iPhone wordt steeds betaalbaarder
Achtergrond

Apple iPhone wordt steeds betaalbaarder

Vertaling: machinaal vertaald

De prijs van vlaggenschip iPhones is sinds 2017 ongeveer stabiel gebleven. Gecorrigeerd voor inflatie worden ze zelfs goedkoper.

Apple smartphones staan niet bepaald bekend als koopjes. Bij elke nieuwe generatie die wordt aangekondigd, hoor je ongetwijfeld dat de toestellen elk jaar duurder worden en dat Apple het binnenharkt.

Maar dat geldt niet voor 2023. In Zwitserland is de nieuwe generatie goedkoper dan de vorige. De enige uitzondering is de iPhone Pro Max, waar de kleinste versie nu 256 GB opslagruimte heeft in plaats van 128 GB. Voor de overige modellen is de capaciteit hetzelfde gebleven:

  • iPhone 15 vs. 14: 849 vs. 929 frank/949 vs. 999 euro
  • iPhone 15 Plus vs. 14 Plus: 949 vs. 1.049 frank/1.099 vs. 1.149 euro
  • iPhone 15 Pro vs. 14 Pro: 1.079 vs. 1.179 frank/1.199 vs. 1.299 euro
  • iPhone 15 Pro Max vs. 14 Pro Max: 1.299 vs. 1.299 frank/1.449 vs. 1.449 euro

Hoe hebben de dingen zich de afgelopen jaren ontwikkeld?

Een grote prijsstijging

Ik heb de introductieprijzen van alle iPhone generaties verzameld - voor de VS, Zwitserland en Duitsland. De eerste vier modellen heb ik weggelaten, omdat die alleen verkrijgbaar waren bij telecomaanbieders. Je kon ze alleen krijgen met een contract of zonder geblokkeerde SIM. En ze waren veel te duur. Daarom begon ik mijn analyse in 2010 met de iPhone 4.

Als referentie keek ik altijd naar het standaardformaat vlaggenschip. In de afgelopen jaren was dat bijvoorbeeld de iPhone Pro. De prijzen gelden voor het model met het kleinste geheugen. Hoewel de basiscapaciteit ervan in de loop der jaren is toegenomen, is de vraag dat ook.

Apples thuismarkt, de VS, heeft in de afgelopen 13 jaar slechts één prijsverhoging meegemaakt. Dat was in 2017, toen Apple de iPhone X introduceerde - zijn eerste premium model. Hij kostte niet langer 649 dollar, zoals de vlaggenschip smartphones van de voorgaande zeven jaar, maar 999 dollar. Ondanks de verontwaardiging bleek de iPhone X toch uiterst succesvol. Sindsdien is de iPhone niet duurder geworden. Sterker nog, de iPhone 15 Pro is ook in de VS verkrijgbaar voor 999 dollar.

De prijzen fluctueren meer in Zwitserland en Duitsland, maar volgen een vergelijkbare trend. Er was nog een grote prijssprong met de iPhone X. En in Duitsland was de iPhone 14 Pro ook ongewoon duur. De nieuwe iPhone 15 Pro is daarentegen het meest betaalbare vlaggenschip sinds de iPhone 7.

Andere landen, andere prijzen

Wat is de reden voor deze prijsschommelingen? De dingen worden duidelijker als ik de wisselkoersen meeneem in mijn berekeningen. Omdat Apple zaken doet in Amerikaanse dollars, is dat de definitieve valuta waarop de internationale prijzen zijn gebaseerd. Een frank of euro is niet altijd evenveel waard in Amerikaanse dollars, dus past Apple zijn prijzen in Zwitserland en Duitsland daarop aan. De volgende grafiek is gebaseerd op de wisselkoersen op 15 september van het betreffende jaar.

Deze curven wijken iets af van de vorige grafiek. De uitschieter van 2022 is bijvoorbeeld verdwenen. De cijfers suggereren ook dat Apple meer verdient aan de verkoop van een iPhone in Europa dan in de VS.

Maar deze conclusie zou tekortschieten, omdat de prijzen in de Verenigde Staten worden vermeld zonder belasting op de toegevoegde waarde (btw). In New York is dat bijvoorbeeld 8,875 procent. Europese prijzen zijn al inclusief btw. Na aftrek daarvan zijn de prijzen niet zo verschillend meer, zoals je kunt zien in de volgende grafiek. Vooral omdat transport- en douanekosten nog niet zijn meegerekend.

Er is steeds minder koopkracht nodig om een iPhone te kopen

Terwijl de absolute prijzen relatief constant zijn gebleven, is hun belang in de loop der jaren veranderd. Door inflatie is 1.000 frank vandaag minder waard dan vorig jaar - en zelfs minder dan in 2017, bijvoorbeeld. De waarden in de volgende grafiek laten zien hoeveel iPhones van de afgelopen jaren vandaag zouden kosten als ze dezelfde koopkracht zouden hebben als toen ze werden uitgebracht. Ik heb onder andere de inflatiecalculator van het Federale Bureau voor de Statistiek gebruikt om deze getallen te krijgen.

De curves vertonen sinds 2017 weer een dalende trend. Gecorrigeerd voor de lokale inflatie is een iPhone Pro sindsdien ongeveer 15 procent goedkoper geworden om te kopen in Zwitserland. In Duitsland kijken we naar 16 procent en in de VS zelfs 20 procent.

Het verschil voor Apple zelf is nog groter. De omgerekende prijs van 1.367 Amerikaanse dollar die klanten in 2017 in Duitsland voor een iPhone X betaalden, zou vandaag de dag in de VS gelijk zijn aan 1.712 Amerikaanse dollar. In plaats daarvan zal de nieuwe iPhone 15 Pro worden verkocht voor het equivalent van 1.295 Amerikaanse dollar. Dat is bijna 25 procent minder.

Het is nog steeds niet nodig om je zorgen te maken over de financiële situatie van Apple. Zoals hierboven vermeld, heeft mijn steekproef alleen betrekking op het goedkoopste Pro-model. Apple heeft in de loop der jaren ook duurdere modellen geïntroduceerd, bijvoorbeeld met grote schermen of veel opslagruimte. Voor deze zou de toch al hoge marge nog beter moeten zijn dan voor de instapmodellen.

Wat is jouw mening over de iPhone prijzen? Over de top of gerechtvaardigd? Heb je het gevoel dat je je tegenwoordig beter een vlaggenschip kunt veroorloven dan vroeger? Laat het ons weten in de reacties.

135 mensen vinden dit artikel leuk


User Avatar
User Avatar

Mijn vingerafdruk verandert vaak zo drastisch dat mijn MacBook hem niet meer herkent. De reden? Als ik me niet vastklamp aan een beeldscherm of camera, dan klamp ik me waarschijnlijk aan mijn vingertoppen vast aan een rotswand.


Deze artikelen kunnen je ook interesseren

Opmerkingen

Avatar