Apple opent NFC-toegang - maar niet in Zwitserland
Nieuws en trends

Apple opent NFC-toegang - maar niet in Zwitserland

Samuel Buchmann
11/7/2024
Vertaling: machinaal vertaald

In Europa hebben alternatieve digitale portemonnees toegang tot de NFC-chip van de iPhone, waaronder Double Tap en Face ID. Zwitserland staat echter nog in de kou.

De NFC-chip van de iPhone is binnenkort niet langer voorbehouden aan Apple Wallet. Apple introduceert een gratis interface voor externe aanbieders in de Europese Economische Ruimte (EER). Dit kondigde de EU donderdag aan in een persbericht. NFC (Near Field Communication) maakt onder andere eenvoudig contactloos betalen via de smartphone mogelijk.

Apple heeft zich aan drie dingen verbonden:

 1. Apple geeft providers van derden toegang tot de NFC-chip. Hiervoor wordt een interface geïntroduceerd met de naam "Host Card Emulation Mode". Toegang tot de "Secure Enclave", de geïsoleerde beveiligingschip van Apple, blijft voorbehouden aan de Apple Wallet.
 2. De andere portemonnees krijgen ook toegang tot Double Tap en Face ID. In de toekomst zullen gebruikers direct via de vergrendelknop van de iPhone kunnen betalen met een alternatieve digitale portemonnee.
 3. Klanten kunnen vrij kiezen voor de "standaard portemonnee"
  • dat wil zeggen de digitale portemonnee die standaard toegankelijk is via Double Tap.

De garanties zijn tien jaar geldig. Een door Apple aangestelde trustee zal toezien op de uitvoering en verslag uitbrengen aan de EU-Commissie.

Zwitserland niet betrokken - geen NFC voor "federale portemonnee"

Zwitserland is geen lid van de EU en, in tegenstelling tot Liechtenstein, Noorwegen en IJsland, geen lid van de EER. De nieuwe interface is daarom niet beschikbaar voor apparaten die in dit land geregistreerd staan, zoals Apple op verzoek aan de redactie van Digitec Galaxus heeft bevestigd.

Dit is een tegenslag voor de geplande "Bundes-Wallet", waarin onder andere de E-ID geïntegreerd moet worden. Twint-fans staan ook in de kou - betalen met een dubbele tap is nog steeds niet mogelijk. Net als het openen van auto's of deursloten via NFC-chip in je eigen apps.

Als je met Twint wilt betalen, moet je nog steeds eerst de app openen.
Als je met Twint wilt betalen, moet je nog steeds eerst de app openen.
Bron: Martin Jungfer

EU-Commissie is tevreden

Apple heeft tot 25 juli de tijd. Als de Californiërs tegen die tijd de drie punten implementeren, sluit de EU haar onderzoek. De Commissie opende het onderzoek in 2022 na de invoering van de Digital Markets Act (DMA). Het kwam tot de voorlopige conclusie dat Apple een oneerlijk voordeel behaalde door alleen NFC-technologie vrij te geven voor Apple Pay.

Als gevolg daarvan ontwikkelde Apple de bovengenoemde voorgestelde oplossingen. Na enkele aanpassingen is de EU nu tevreden: "De toezeggingen brengen belangrijke veranderingen in de manier waarop Apple in Europa opereert, waar zowel concurrenten als klanten van zullen profiteren."

 • Opinie

  EU vs. Big Tech

  van Samuel Buchmann

Dit betekent dat Apple buigt voor de regelgeving van de DMA, in ieder geval in dit geval. De iPhone fabrikant lijkt samenwerking met de EU te verkiezen boven het risico van een boete. De boete voor DMA-overtredingen bedraagt maximaal tien procent van de wereldwijde jaaromzet. Dit komt overeen met ruim 38 miljard Amerikaanse dollar voor Apple.

Andere EU-onderzoeken naar de iPhone-fabrikant lopen nog - bijvoorbeeld voor vermeende overtredingen van de stuurregels. En het lijkt erop dat Apple alleen concessies doet in precies die landen waar het bedrijf daartoe gedwongen wordt. Er loopt ook een rechtszaak in de VS, waarin onder andere een open NFC-interface wordt geëist.

 • Nieuws en trends

  De Verenigde Staten klagen Apple aan

  van Samuel Buchmann

Omslagfoto: Shutterstock

112 mensen vinden dit artikel leuk


User Avatar
User Avatar

Mijn vingerafdruk verandert vaak zo drastisch dat mijn MacBook hem niet meer herkent. De reden? Als ik me niet vastklamp aan een beeldscherm of camera, dan klamp ik me waarschijnlijk aan mijn vingertoppen vast aan een rotswand.


Deze artikelen kunnen je ook interesseren

Opmerkingen

Avatar