De grootste camera ter wereld is klaar
Nieuws en trends

De grootste camera ter wereld is klaar

David Lee
4/4/2024
Vertaling: machinaal vertaald

Het cameramonster heeft een resolutie van 3,2 gigapixels. Het is bedoeld om te helpen bij het onderzoek naar donkere materie. Maar eerst moet het naar een afgelegen observatorium worden getransporteerd.

De LSST-camera is de grootste camera ter wereld. De sensor alleen al is 64 centimeter groot en levert 3200 megapixels. De lens heeft een diameter van 157 centimeter. De eenmalige camera is gebouwd door het Stanford Linear Acceleration Centre (SLAC). Doel: astronomisch onderzoek. Kosten: veel.

  • Nieuws en trends

    Deze camera heeft 3200 megapixels en kost 168 miljoen

    van David Lee

Het begin van het Giga-project gaat 20 jaar terug. In 2019 werd gezegd dat de camera bijna klaar was en in 2021 in gebruik zou worden genomen. Nu, in 2024, is hij eindelijk af en zal hij naar verwachting volgend jaar in gebruik worden genomen. Tot die tijd is er nog geen informatie over de camera. Tot die tijd is er nog belangrijk werk te doen: De camera, die bijna drie ton weegt, moet een heel eind vervoerd worden. Namelijk van Californië naar een bergtop in de Chileense Andes. Daar, op 2715 meter boven zeeniveau, bevindt zich het Vera C. Rubin Observatory. Op deze extreem droge locatie is het zicht vrijwel onbewolkt, ideaal voor het doel van de camera.

Eenmaal in werking is de camera ontworpen om tien jaar lang drie foto's per minuut te maken. Het gezichtsveld van de camera is ongeveer 40 keer zo groot als de maan. De onderzoekers willen dit voor verschillende doeleinden gebruiken, maar het belangrijkste is onderzoek naar donkere materie en donkere energie. Dit was ook het onderzoeksgebied van Vera C. Rubin, naar wie het observatorium is vernoemd. Tegenwoordig wordt aangenomen dat slechts vijf procent van het heelal uit gewone materie bestaat. Donkere materie is niet direct zichtbaar, maar onderzoek gaat ervan uit dat het moet bestaan. Dit komt doordat bepaalde bewegingen in de ruimte niet verklaard kunnen worden door de natuurkundige wetten van materie alleen. Gedetailleerde time-lapse opnames over een lange periode moeten helpen om het fenomeen in de toekomst beter te begrijpen.

Het SLAC heeft een meer gedetailleerde uitleg van de camera.

Omslagfoto: Jacqueline Ramseyer Orrell/SLAC Nationaal versnellerlaboratorium

200 mensen vinden dit artikel leuk


User Avatar
User Avatar

Mijn belangstelling voor computers en schrijven leidde me relatief vroeg (2000) naar de technische journalistiek. Ik ben geïnteresseerd in hoe je technologie kunt gebruiken zonder gebruikt te worden. In mijn vrije tijd maak ik graag muziek waarbij ik mijn gemiddelde talent compenseer met een enorme passie. 


Deze artikelen kunnen je ook interesseren

Opmerkingen

Avatar