De iPhone wordt betaalbaarder
Achtergrond

De iPhone wordt betaalbaarder

Vertaling: machinaal vertaald

Het topmodel van de iPhone heeft sinds 2017 altijd ongeveer hetzelfde gekost. Gecorrigeerd voor inflatie worden de toestellen zelfs goedkoper.

De smartphones van Apple staan niet bekend als koopjes. De aankondiging van een nieuwe generatie trekt altijd mensen aan die ook beweren dat de apparaten elk jaar duurder worden en dat Apple er steeds meer aan verdient.

 • Nieuws en trends

  iPhone 15 Pro met USB-C, titanium frame en actieknop

  van Samuel Buchmann

Dat is niet waar in 2023. De nieuwe generatie is in dit land goedkoper dan de vorige. Behalve voor de iPhone Pro Max, waar de kleinste variant nu 256 GB opslag heeft in plaats van 128 GB zoals voorheen. Voor de rest van de modellen is de capaciteit hetzelfde gebleven:

 • iPhone 15 vs. 14: 849 vs. 929 frank / 949 vs. 999 euro
 • iPhone 15 Plus vs. 14 Plus: 949 vs. 1049 frank / 1099 vs. 1149 euro
 • iPhone 15 Pro vs. 14 Pro: 1079 vs. 1179 frank / 1199 vs. 1299 euro
 • iPhone 15 Pro Max vs. 14 Pro Max: 1299 vs. 1299 frank / 1449 vs. 1449 euro

Hoe ziet dit er de afgelopen jaren uit?

Er is maar één grote prijsstijging

. Ik heb de introductieprijzen van alle iPhone generaties verzameld - voor de VS, Zwitserland en Duitsland. De eerste drie modellen heb ik weggelaten omdat die alleen via aanbieders werden verkocht. Ze waren alleen verkrijgbaar met contracten of zonder SIM lock tegen veel te hoge prijzen. Mijn chronologie begint daarom in 2010 met de iPhone 4.

Bij wijze van steekproef kies ik voor het topmodel in de normale grootte. In de afgelopen jaren bijvoorbeeld de iPhone Pro. De prijzen gelden voor de versie met het kleinste geheugen. De basiscapaciteit is in de loop der jaren toegenomen - maar de behoefte eraan ook.

In de VS, de thuismarkt van Apple, is er in de afgelopen 13 jaar maar één prijsverhoging geweest: in 2017 introduceerde Apple voor het eerst een premium model met de iPhone X. Die kostte niet langer 649 dollar. Hij kostte niet langer 649 dollar zoals de topsmartphones van de zeven jaar daarvoor, maar 999 dollar. Dit veroorzaakte verontwaardiging, maar toch was de iPhone X enorm succesvol. Sindsdien is de iPhone niet duurder geworden. Zelfs de iPhone 15 Pro is in de VS verkrijgbaar voor $999.

In Zwitserland en Duitsland schommelen de prijzen iets meer, maar volgen ze een vergelijkbare trend. Er was ook een grote sprong met de iPhone X, en in Duitsland was de iPhone 14 Pro ook ongewoon duur. De nieuwe iPhone 15 Pro is daarentegen het goedkoopste topmodel sinds de iPhone 7.

Andere landen, andere prijzen

Waar komt de zigzag van prijstrends in nationale valuta's vandaan? Dat wordt duidelijk als ik wisselkoersen meeneem in de berekening. Omdat Apple zaken doet in Amerikaanse dollars, is dat de beslissende valuta voor internationale prijzen. Eén frank of euro is niet altijd hetzelfde aantal Amerikaanse dollars waard, dus passen de Californiërs hun prijzen in Zwitserland en Duitsland daarop aan. De volgende grafiek is gebaseerd op de wisselkoersen op 15 september van het betreffende jaar.

Deze curven lopen iets anders dan in de vorige grafiek. De uitschieter in 2022 is bijvoorbeeld verdwenen. De cijfers suggereren ook dat Apple meer verdient aan een iPhone die in Europa wordt verkocht dan in de VS.

Deze conclusie zou nauwkeuriger zijn.

Maar deze conclusie zou tekort schieten: De prijzen in de VS zijn exclusief BTW. In New York is dat bijvoorbeeld 8,875 procent. Europese prijzen zijn al inclusief BTW. Als ik die overal aftrek, zijn de prijzen niet meer zo verschillend, zoals je kunt zien in de volgende grafiek. Vooral omdat transport- en douanekosten hier nog niet zijn meegerekend.

Een iPhone heeft steeds minder koopkracht nodig

Terwijl absolute prijzen relatief constant zijn gebleven, is hun betekenis in de loop der jaren veranderd. Door inflatie zijn 1000 frank vandaag minder waard dan vorig jaar - en zelfs minder dan bijvoorbeeld in 2017. De waarden in de volgende grafiek laten zien hoeveel de iPhones van voorgaande jaren vandaag zouden kosten - als ze dezelfde hoeveelheid koopkracht nodig hadden als toen ze werden uitgebracht. Ik gebruik hiervoor onder andere de Federal Statistical Office inflation calculator.

De curves vertonen sinds 2017 een dalende trend. Sindsdien is een iPhone Pro, gecorrigeerd voor lokale inflatie, ongeveer 15 procent goedkoper geworden in Zwitserland. In Duitsland is dat 16 procent en in de VS zelfs 20 procent.

Even groter.

Het verschil is nog groter voor Apple zelf: De omgerekende 1367 Amerikaanse dollar die klanten in 2017 in Duitsland betaalden voor een iPhone X, zou vandaag de dag in de VS gelijk staan aan 1712 Amerikaanse dollar. In plaats daarvan gaat de nieuwe iPhone 15 Pro over de toonbank voor het equivalent van 1295 Amerikaanse dollar. Dat is bijna 25 procent minder.

Over de financiën van Apple hoef je je echter geen zorgen te maken. Zoals hierboven vermeld, heeft mijn steekproef alleen betrekking op het goedkoopste Pro-model. In de loop der jaren heeft Apple ook duurdere varianten geïntroduceerd - met een groot scherm of veel opslagruimte. Daar zou de toch al hoge marge nog aanzienlijk beter moeten zijn dan bij de instapvarianten. . Wat is jouw mening over de prijzen van de iPhone? Zijn ze overdreven of gerechtvaardigd? Heb je het gevoel dat je je tegenwoordig eerder een topmodel kunt veroorloven dan vroeger? Schrijf het in de comments.

Wat vind jij?

129 mensen vinden dit artikel leuk


User Avatar
User Avatar

Mijn vingerafdruk verandert vaak zo drastisch dat mijn MacBook hem niet meer herkent. De reden? Als ik me niet vastklamp aan een beeldscherm of camera, dan klamp ik me waarschijnlijk aan mijn vingertoppen vast aan een rotswand.


Deze artikelen kunnen je ook interesseren

 • Skeleton Loader

 • Skeleton Loader

 • Skeleton Loader

Opmerkingen

Avatar