Doorbraak in migraine-onderzoek: nieuwe hoop op medicatie voor migraine met aura
Nieuws en trends

Doorbraak in migraine-onderzoek: nieuwe hoop op medicatie voor migraine met aura

Anna Sandner
10/7/2024
Vertaling: machinaal vertaald

Onderzoekers ontdekken tot nu toe onbekende signaalweg in de hersenen. Nieuwe hoop op effectievere behandelingen voor migraine met aura.

Het zijn deze ontdekkingen die het hart van onderzoekers sneller doen kloppen en hoop kunnen geven aan patiënten: Wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen hebben een baanbrekende vooruitgang geboekt in het migraineonderzoek. Het internationale onderzoeksteam is erin geslaagd een tot nu toe onbekend mechanisme bloot te leggen dat de kwellende symptomen veroorzaakt van migraine met aura, die gepaard gaat met ernstige hoofdpijn en andere symptomen zoals visuele stoornissen, spraakproblemen en gevoelloosheid.

Nieuw begrip van het ontstaan van migraineaanvallen

Een speciale zenuwstructuur aan de basis van de schedel, het zogenaamde trigeminus ganglion, staat centraal in het onderzoek. Op deze plek ontdekten de onderzoekers een ongebruikelijke doorlaatbaarheid van de bloed-hersenbarrière. Door deze speciale eigenschap kunnen bepaalde moleculen uit de hersenen communiceren met het perifere zenuwstelsel - een proces dat voorheen voor onmogelijk werd gehouden.

Uit het onderzoek bleek dat er tijdens een migraineaanval een aantal eiwitten vrijkomen. Deze maken gebruik van de doorlaatbare plek in het ganglion van de trigeminus en interageren daar met pijnreceptoren. Dit proces veroorzaakt zowel de typische hoofdpijn als de kenmerkende perceptuele stoornissen. Interessant genoeg zijn er aanwijzingen dat dit mechanisme onafhankelijk kan optreden in beide hersenhelften, wat een mogelijke verklaring biedt voor de vaak eenzijdige migrainepijn.

  • Achtergrond

    Onderzoek onthult mogelijke behandelingsmethoden voor migraine

    van Anna Sandner

Nieuw ontdekte signaalweg biedt aanknopingspunt voor medicijnen

De onderzoeksresultaten, die zijn gepubliceerd in het tijdschrift "Science", openen nieuwe perspectieven voor de behandeling van migraine. De onderzoekers identificeerden verschillende potentiële doelwitten voor toekomstige therapieën. Deze bevindingen kunnen de weg vrijmaken voor de ontwikkeling van effectievere medicijnen - een veelbelovend vooruitzicht voor patiënten die nog geen effectieve behandeling hebben gevonden. Hoewel de ontwikkeling van nieuwe medicijnen veel tijd in beslag zal nemen, kan deze vooruitgang hoop geven op een verbeterde kwaliteit van leven voor miljoenen patiënten wereldwijd.

De ontdekking kan ook belangrijk zijn voor andere gebieden van de neurologie. De onderzoekers vermoeden dat het nieuw ontdekte mechanisme mogelijk ook een rol kan spelen bij andere neurologische ziekten.

  • Producttest

    Coole hoofdpijnbestrijder: hoe het migrainemasker presteerde in de test

    van Darina Schweizer

Omslagfoto: Alex Groen/Pexels

8 mensen vinden dit artikel leuk


User Avatar
User Avatar

Wetenschapsredacteur en bioloog. Ik hou van dieren en ben gefascineerd door planten, hun mogelijkheden en alles wat je ermee kunt doen. Daarom is mijn favoriete plek altijd buiten - ergens in de natuur, het liefst in mijn wilde tuin.


Deze artikelen kunnen je ook interesseren

Opmerkingen

Avatar