Ik zie wat jij niet ziet: deze Huawei bril is gewoon slim
Nieuws en trends

Ik zie wat jij niet ziet: deze Huawei bril is gewoon slim

Lorenz Keller
16/9/2023
Vertaling: machinaal vertaald

De Huawei Eyewear II integreert koptelefoons en bediening in een klassiek brilmontuur. Het is fascinerend hoe compact en licht de technologie is geworden.

Slimme brillen zijn weer het gesprek van de dag sinds de aankondiging van de Apple Vision Pro. Het is dan ook niet verrassend dat Huawei ook een slimme bril presenteert.

Maar deze zijn technisch gezien van een veel lagere klasse dan de virtual reality headsets die al verkrijgbaar zijn of binnenkort verkrijgbaar zullen zijn. Dat komt omdat de Chinese fabrikant zich beperkt tot één functie - maar deze ook kan integreren in een normaal brilmontuur.

Ik kon de Eyewear II kort uitproberen tijdens de wereldpremière van de nieuwe Watch GT4 in Barcelona. En werd meerdere keren verrast.

  • Nieuws en trends

    Mooi en betaalbaar: Huawei presenteert de nieuwe Watch GT4

    van Lorenz Keller

Mijn bril op sterkte raakt in de war met de Eyewear II

In het dagelijks leven draag ik een bril met gecorrigeerde glazen. Voor de hands-on (of eigenlijk nose-on) sessie deed ik hem af en zette in plaats daarvan de Eyewear II op. Plotseling komt er een andere techjournalist achter me staan. "Mag ik snel...", zegt hij - en hij wil de bril pakken die op de tafel in de hands-on ruimte ligt. Het misverstand is snel uit de wereld. In eerste instantie verwarde hij mijn corrigerende bril eigenlijk met het nieuwe product van Huawei.

Dit laat één ding heel duidelijk zien: je kunt niet zien dat er technologie in de Eyewear II zit. Hij ziet eruit en voelt aan als een gewone bril - en is niet zwaarder. Huawei heeft het exacte gewicht nog niet bekendgemaakt, maar de digitale bril is niet veel zwaarder dan mijn normale montuur, namelijk rond de 30 gram.

De Huawei Eyewear II is niet te onderscheiden van een normale bril.
De Huawei Eyewear II is niet te onderscheiden van een normale bril.
Bron: Lorenz Keller

De Eyewear II voelt ook heel comfortabel aan op de neus. Ik zou hem zonder problemen de hele dag kunnen dragen - net zoals ik nu al doe met mijn visuele hulpmiddel. Ja, de Huawei innovatie kan ook gewoon bij de opticien van corrigerende lenzen worden voorzien. Voor één keer hebben brildragers helemaal geen nadeel.

De bril heeft een batterij die tot elf uur meegaat

Qua technologie is de Eyewear II natuurlijk ver verwijderd van een echte VR-headset. Huawei beperkt zich tot één functie - maar probeert geen compromissen te sluiten.

De bril heeft speakers, microfoons en bedieningsknoppen ingebouwd in de slapen en kan gekoppeld worden met een smartphone. De luidsprekers zijn afgeschermd zodat alleen jij het geluid op normaal volume kunt horen en niet iedereen om je heen. Tegelijkertijd kun je echter ook al het omgevingsgeluid duidelijk horen.

In de zeer luide hands-on ruimte resulteerde dit in het begin in een wat vreemde mix. Maar na een minuut had ik me eraan aangepast. En toen leek het net alsof er nog muziek op de achtergrond speelde. Als ik het volume harder zet, heb ik meer het gevoel dat ik bij een concert ben waar het publiek onrustig is.

Wat ik me ook snel realiseer is dat de geluidskwaliteit van de Eyewear II niet te vergelijken is met een echte hoofdtelefoon. Hij voldoet prima voor het luisteren naar een podcast of het voeren van een telefoongesprek, maar ook voor wat achtergrondmuziek. Muziekliefhebbers komen echter niet echt aan hun trekken.

Met de aanraakopdrachten op de hoofdband kun je het volume regelen, naar het volgende nummer gaan of zelfs oproepen beantwoorden. De beloofde batterijduur is verbluffend: tot elf uur puur geluid afspelen, zoals een video, en negen uur bellen.

De voorganger, die niet meer verkrijgbaar is en met zijn lompe frame alleen geschikt was als zonnebril, raakte al na zes uur muziek afspelen buiten adem. Huawei heeft hier dus al grote vooruitgang geboekt.

Huawei X Gentle Monster Eyewear II Smart Long (ANC, 5 h, Draadloze)

Huawei X Gentle Monster Eyewear II Smart Long

ANC, 5 h, Draadloze

Huawei X Gentle Monster Eyewear II Smart Long (ANC, 5 h, Draadloze)
Koptelefoon

Huawei X Gentle Monster Eyewear II Smart Long

ANC, 5 h, Draadloze

Eerste indruk: indrukwekkende technologie voor een kleine doelgroep

De Huawei Eyewear 2 komt half oktober op de markt voor een prijs van ongeveer 300 frank of euro. Het is nog niet duidelijk wanneer hij bij ons in de winkel verkrijgbaar zal zijn.

De prijs is eigenlijk niet ongelooflijk hoog. Normale brilmonturen van merkfabrikanten kosten ook al gauw 200 tot 300 frank. Het toepassingsgebied van de Eyewear 2 is echter zeer beperkt.

Als je veel telefoneert, behoor je zeker tot de doelgroep van de fabrikant. We hebben de gesprekskwaliteit echter nog niet kunnen testen. De bril zal waarschijnlijk ook interessant zijn voor iedereen die op de achtergrond naar muziek of podcasts wil luisteren zonder opgeslokt te worden door het geluid en/of de beelden van de omgeving met een koptelefoon in het oor. Koptelefoons in het oor kunnen zeker een afstotend signaal afgeven. Een simpele bril op de neus is daarentegen niet verdacht.

Coverfoto: Lorenz Keller

107 mensen vinden dit artikel leuk


User Avatar
User Avatar

Gadgets zijn mijn passie - of je ze nu nodig hebt voor het kantoor thuis, voor het huishouden, voor sport en plezier of voor het slimme huis. Of natuurlijk voor de grote hobby naast het gezin, namelijk vissen.


Deze artikelen kunnen je ook interesseren

Opmerkingen

Avatar