Nieuwe functie van Oura: Kunnen slimme ringen zien of je ziek wordt?
Nieuws en trends

Nieuwe functie van Oura: Kunnen slimme ringen zien of je ziek wordt?

Vertaling: machinaal vertaald

De Oura Ring krijgt nieuwe softwarefuncties die zijn ontworpen om veranderingen in de gezondheid te herkennen. Tot nu toe is de functie echter alleen experimenteel - ook om juridische redenen.

Smartringen analyseren vooral vergelijkbare dingen als een smartwatch: stappenteller, sportactiviteiten, slaap of zelfs hartslag en zuurstof in het bloed. Nu gaat Oura nog een stapje verder. De fabrikant heeft een gedeelte in de software geactiveerd voor alle gebruikers, genaamd Oura Labs.

Hier kunnen gebruikers "experimentele" functies vinden die ze kunnen testen en evalueren. De eerste nieuwe functie die je kunt uitproberen heet Symptom Radar.

De ring in Symptom Radar rapporteert significante veranderingen in biometrische gegevens, zoals lichaamstemperatuur, ademhaling of hartslag. Dit kan er bijvoorbeeld op wijzen dat er een verkoudheid of griep op komst is.

De functie is dus een eerste stap in de richting van het vroegtijdig opsporen van ziekten. Op middellange termijn is het denkbaar dat de ring waarschuwt voor dreigende ziektes. Gebruikers worden dan door de software gemotiveerd om te herstellen tot de meetgegevens weer beter zijn. Dit maakt het gemakkelijker om vooruitgang te boeken.

De Ultrahuman Ring meet ook gezondheidsgegevens met zijn sensoren.
De Ultrahuman Ring meet ook gezondheidsgegevens met zijn sensoren.
Bron: Lorenz Keller

Functies nog zonder officiële goedkeuring

Er zijn ook juridische redenen waarom Oura zeer terughoudend is met het adverteren van de nieuwe functies. Zodra het een diagnostische functie is, heeft het officiële goedkeuring nodig. In de VS is dat bijvoorbeeld van de FDA, de Amerikaanse Food and Drug Administration. In de testmodus wordt het nog steeds beschouwd als een wellnessfunctie die zonder testen gebruikt kan worden.

Andere fabrikanten van slimme ringen zijn ook aan het pushen in de gezondheidssector. Bij Ultrahuman bijvoorbeeld geeft de app afwijkingen in de lichaamstemperatuur aan. Er is ook een speciale volgfunctie voor het circadiane ritme, dat wil zeggen het menselijke circadiane ritme met fases van slaap en waakzaamheid. Als dit ritme uit balans is door bijvoorbeeld een jetlag, herkent de slimme ring dit en geeft tips hoe het ritme weer goed gesynchroniseerd kan worden. Bijvoorbeeld welke bedtijden zinvol zijn.

Dit is de eerste stap naar vroegtijdige detectie van griep, verkoudheid of andere ziekten. Slimme ringen zijn hiervoor voorbestemd omdat ze de lichaamstemperatuur en andere vitale functies op de vinger nog nauwkeuriger kunnen meten dan slimme horloges. Bovendien draag je de ring normaal gesproken dag en nacht omdat hij een batterijduur heeft van iets minder dan een week, zelfs als alle sensoren in gebruik zijn. Dit betekent dat de software over een lange periode veel gegevens verzamelt.

Het rolmodel op het gebied van gezondheid is Apple: de Amerikaanse fabrikant heeft in de loop der jaren steeds meer gezondheidsfuncties aan de Apple Watch toegevoegd, van valdetectie tot waarschuwingen bij hartritmestoornissen.

  • Producttest

    Kan beter, maar niet langer: Apple Watch Series 9 getest

    van Michelle Brändle

Omslagfoto: Lorenz Keller

153 mensen vinden dit artikel leuk


User Avatar
User Avatar

Gadgets zijn mijn passie - of je ze nu nodig hebt voor het kantoor thuis, voor het huishouden, voor sport en plezier of voor het slimme huis. Of natuurlijk voor de grote hobby naast het gezin, namelijk vissen.


Deze artikelen kunnen je ook interesseren

Opmerkingen

Avatar