Raspberry Pi 5 gepresenteerd: veel meer kracht en nieuwe aansluitingen
Nieuws en trends

Raspberry Pi 5 gepresenteerd: veel meer kracht en nieuwe aansluitingen

Martin Jud
28/9/2023
Vertaling: machinaal vertaald

De Raspberry Pi Foundation heeft de vijfde versie van zijn single-board computer onthuld. De Raspberry Pi 5 gaat eind oktober in de verkoop en belooft vooral veel betere prestaties.

De Raspberry Pi 5 wordt eind oktober gelanceerd en zal twee tot drie keer krachtiger zijn dan de vierde versie. Hiervoor zorgt een Broadcom SoC (BCM2712) met vier ARM Cortex-A76 kernen, die klokken op 2,4 gigahertz en elk 512 kilobyte L2 cache hebben. De gedeelde L3 cache is twee megabyte groot. De CPU wordt ondersteund door vier of acht gigabyte LPDDR4X-4267 SDRAM.

Ook nieuw is de Videocore VII GPU, die de gelijktijdige werking van twee 4K beeldschermen met 60 Hertz en HDR via twee micro HDMI uitgangen mogelijk maakt. Het ondersteunt Open GL ES 3.1 en Vulkan 1.2. Een H.264 decoder is niet langer aan boord. De decoder herkent alleen het nieuwere H.265 formaat en ondersteunt tot 4K bij 60 FPS.

Voor uitgebreide connectiviteit is er voor het eerst een PCIe 2.0 x1 interface, die vanaf begin 2024 ook het gebruik van M.2 SSD's met een aparte adapter mogelijk maakt. Er zijn twee USB 3.0 Type-A poorten, die tegelijkertijd tot 5 gigabit gegevensdoorvoer per seconde bieden. Plus twee USB 2.0 Type-A. Een microSD kaartsleuf die de snelle SDR104 modus ondersteunt, evenals een Gigabit LAN poort, twee MIPI en de bekende GPIO header met 40 pinnen zijn ook aanwezig.

Er is niets veranderd.

Wat betreft draadloze technologieën is er niets veranderd. Er is nog steeds Wi-Fi 5 (802.11ac), Bluetooth 5.0 en Bluetooth Low Energy (BLE). De Raspberry Pi 5 wordt gevoed via USB-C (Power Delivery) op 5V/5A na het indrukken van de aan/uit-knop. Een klok (RTC) en batterij zijn ook aanwezig zodat de computer de tijd kan onthouden.

Met vier gigabyte RAM kost de nieuwe Raspberry Pi 60 US dollar - met acht gigabyte 80 US dollar.

Update van 2 oktober: Pre-order nu mogelijk

De voorverkoop kan worden onderbroken als er onvoldoende beschikbaarheid is voor bepaalde modellen.

Raspberry Pi 5

Raspberry Pi 5 Starter Kit

Raspberry Pi 5 accessoires

Afbeelding omslag: Raspberry Pi Foundation

352 mensen vinden dit artikel leuk


User Avatar
User Avatar

De dagelijkse kus van de muze stimuleert mijn creativiteit. Als ze me vergeet, probeer ik mijn creativiteit terug te winnen door te dromen, zodat het leven mijn dromen niet verslindt.


Deze artikelen kunnen je ook interesseren

Opmerkingen

Avatar