Raspberry Pi 5 gepresenteerd: veel meer kracht en nieuwe aansluitingen
Nieuws en trends

Raspberry Pi 5 gepresenteerd: veel meer kracht en nieuwe aansluitingen

Martin Jud
28/9/2023
Vertaling: machinaal vertaald

De Raspberry Pi Foundation heeft de vijfde versie van zijn single-board computer gepresenteerd. De Raspberry Pi 5 gaat eind oktober in de verkoop en belooft vooral veel betere prestaties.

De Raspberry Pi 5 wordt eind oktober gelanceerd en zal twee tot drie keer zo krachtig zijn als de vierde versie. Deze wordt aangedreven door een Broadcom SoC (BCM2712) met vier ARM Cortex-A76 kernen geklokt op 2,4 gigahertz en elk met 512 kilobyte L2 cache. De gedeelde L3 cache is twee megabyte groot. De CPU wordt ondersteund door vier of acht gigabyte LPDDR4X-4267 SDRAM.

Ook nieuw is de GPU Videocore VII, die de gelijktijdige werking van twee 4K schermen met 60 hertz en HDR via twee micro-HDMI uitgangen mogelijk maakt. Het ondersteunt Open GL ES 3.1 en Vulkan 1.2. Een H.264 decoder is niet langer aan boord. De decoder herkent alleen het nieuwere H.265 formaat en ondersteunt tot 4K bij 60 FPS.

Voor het eerst wordt uitgebreide connectiviteit geboden door een PCIe 2.0 x1 interface, die ook het gebruik van M.2 SSD's mogelijk maakt vanaf begin 2024 met een aparte adapter. Qua USB-poorten zijn er twee USB 3.0 Type-A, die tegelijkertijd tot 5 gigabit gegevensdoorvoer per seconde bieden. Plus twee USB 2.0 Type-A. Een microSD kaartsleuf die de snelle SDR104 modus ondersteunt, evenals een gigabit LAN poort, twee MIPI en de bekende GPIO header met 40 pinnen zitten ook in de mix.

Wat betreft draadloze technologieën is er niets veranderd. Er is nog steeds Wi-Fi 5 (802.11ac), Bluetooth 5.0 en Bluetooth Low Energy (BLE). De Raspberry Pi 5 wordt gevoed via USB-C (Power Delivery) na het indrukken van de aan/uit-knop op 5V/5A. Om ervoor te zorgen dat de computer de tijd kan onthouden, zijn er ook een klok (RTC) en batterij aanwezig.

Met vier gigabyte RAM kost de nieuwe Raspberry Pi naar verwachting US$60 - met acht gigabyte US$80.

Update vom 2. Oktober: Vorbestellung per sofort möglich

Raspberry Pi 5

Raspberry Pi 5 startpakket

Raspberry Pi 5 Accessoires

Titelbild: Raspberry Pi Foundation

348 mensen vinden dit artikel leuk


User Avatar
User Avatar

De dagelijkse kus van de muze stimuleert mijn creativiteit. Als ze me vergeet, probeer ik mijn creativiteit terug te winnen door te dromen, zodat het leven mijn dromen niet verslindt.


Deze artikelen kunnen je ook interesseren

  • Skeleton Loader

  • Skeleton Loader

  • Skeleton Loader

Opmerkingen

Avatar