Sony ZV-E10 Merk II: aanzienlijk betere videofunctie
Nieuws en trends

Sony ZV-E10 Merk II: aanzienlijk betere videofunctie

David Lee
10/7/2024
Vertaling: machinaal vertaald

Sony brengt een update uit voor de ZV-E10. De vlogcamera met verwisselbare lens is op veel punten verbeterd. Hij is nu onder andere geschikt voor 4K60 en heeft aanzienlijk minder problemen met snelle bewegingen. De fotofunctie is daarentegen verwaarloosd.

De Sony ZV-E10 Mark II is een camera met een verwisselbare lens en een APS-C sensor. De sensor is dus groter dan bij de compactcamera's van Sony, maar kleiner dan bij de full-frame camera's. Zoals alle Sony camera's met "ZV" in de naam, is deze gericht op mensen die in de eerste plaats video's willen maken en pas in de tweede plaats foto's.

Sony Alfa ZVE-10 II (26 Mpx, APS-C / DX)

Sony Alfa ZVE-10 II

26 Mpx, APS-C / DX

Sony Alfa ZVE-10 II (26 Mpx, APS-C / DX)
Camera

Sony Alfa ZVE-10 II

26 Mpx, APS-C / DX

De ZV-E10 Mark II is iets duurder dan de vorige ZV-E10 was toen die werd gelanceerd. Tenminste volgens Sony. De adviesprijzen van de fabrikant voor Zwitserland zijn 979 frank zonder de lens en 1069 frank met de 16-50mm lens. Voor het eerste model waren deze prijzen respectievelijk 799 en 899 frank. De ZV-E10 blijft verkrijgbaar, tegen wat nu een zeer gunstige prijs is.

De ZV-camera's zijn gericht op eenvoudige videoproductie en hebben het volgende gemeen:

  • 180 graden uitklapbaar en 360 graden draaibaar scherm
  • Grote video-opnameknop en een lampje voor de camera om te zien of de opname loopt
  • Zoomtuimelschakelaar op de ontspanner (werkt alleen met lenzen met elektrische zoom)
  • Ingebouwde drievoudige kamermicrofoon met bevestigbaar donzig windscherm
  • Productpresentatie: De autofocus herkent wanneer een object voor de camera wordt gehouden en stelt daarop scherp. Zodra het object niet meer te zien is, stelt de camera weer scherp op de ogen
  • Bokeh-schakelaar: schakelt direct over naar open diafragma om de achtergrond onscherp te maken.
  • Geen zoeker en geen keuzeknop.

In de artikelen over de ZV-1 en de eerste ZV-E10 vind je meer gedetailleerde informatie over deze functies. De ZV-E10 Mark II heeft ze ook allemaal. Hij mist echter een aantal functies van de ZV-E1 full-frame camera, zoals het hoogste beeldstabilisatieniveau.Het hoogste beeldstabilisatieniveau "Dynamic Active SteadyShot", de automatische selectie van de beeldsectie of de automatische aanpassing van de scherptediepte, afhankelijk van hoeveel mensen er zichtbaar zijn in de video.

De zichtbare verschillen

Sony heeft een paar kleine maar subtiele wijzigingen aangebracht in de behuizing. In plaats van een tuimelknop heb je nu een schuifknop om te schakelen tussen foto, video en time-lapse/slow motion. De aan/uit-schakelaar zit nu naast de ontspanknop. Je kunt ook aan de ontspanner zien dat het handvat aanzienlijk groter is geworden.

De ZV-E10 links, de ZV-E10 Merk II rechts.
De ZV-E10 links, de ZV-E10 Merk II rechts.
Bron: David Lee

Ik heb vrij korte vingers, maar het handvat van het Merk I is zelfs voor mij te klein. Ik vind deze verandering geweldig. Een prettige bijkomstigheid is dat de batterij langer meegaat. Dat komt omdat de grotere handgreep ruimte biedt voor de NP-FZ100, die meer dan twee keer zo krachtig is, in plaats van de NP-FW50. En iets anders is nog beter: het kaartcompartiment zit aan de zijkant in plaats van aan de onderkant van het batterijcompartiment. Hierdoor is het makkelijker toegankelijk.

Grote grip, meer batterij - twee vliegen in één klap.
Grote grip, meer batterij - twee vliegen in één klap.
Bron: David Lee

Veel snellere sensor

Dit brengt ons bij de innerlijke waarden. De ZV-E10 Mark II heeft dezelfde sensor als de Sony Alpha 6700 - het huidige topmodel onder de APS-C camera's van Sony. Vergeleken met de vorige E10 is de resolutie verhoogd van 24 naar 26 megapixels. Belangrijker is dat de sensor een aanzienlijk lager rollend sluitereffect heeft dan zijn voorganger. Dit is beeldvervorming die optreedt wanneer de sensor nog bezig is met het uitlezen van zijn gegevens terwijl de scène al aan het veranderen is.

Voor foto's test ik de rollende sluiter met mijn ventilator, die een regelmatige, zeer snelle beweging laat zien. Zelfs met de E10 Merk II resulteren zulke snelle bewegingen in duidelijke vervormingen. Maar je kunt ook zien dat het bij het vorige model veel duidelijker is. Daar verschijnt een rotorarm zelfs op twee verschillende plaatsen.

Rolling shutter effect op de Sony ZV-E10 Merk II.
Rolling shutter effect op de Sony ZV-E10 Merk II.
Bron: David Lee
Ter vergelijking hetzelfde met het voorgaande model.
Ter vergelijking hetzelfde met het voorgaande model.
Bron: David Lee

Hoewel het rollende sluitereffect is verminderd, is het nog steeds een probleem. Sony heeft besloten om de mechanische sluiter in de E10 Merk II weg te laten. Dit betekent dat het - in tegenstelling tot het vorige model - niet langer mogelijk is om het effect voor fotografie te minimaliseren. Hier de ventilatoropname met de mechanische sluiter van de vorige ZV-E10.

Met de mechanische sluiter is het effect alleen zichtbaar in extreme situaties.
Met de mechanische sluiter is het effect alleen zichtbaar in extreme situaties.
Bron: David Lee

Video: veel verbeteringen

De Sony ZV-E10 Mark II kan UHD (4K) opnemen met 60 frames per seconde (fps) - het vorige model was beperkt tot 30. Gelukkig is er ook oversampling toegepast. Gelukkig wordt oversampling ook gebruikt bij 60 fps - wat resulteert in een echt scherp beeld.

Voor live streaming is er nu UHD in plaats van alleen Full HD, maar alleen 4K30. 60 fps is ook mogelijk in Full HD. In tegenstelling tot zijn voorganger kan de Mark II ook video's opnemen met een 4:2:2 sampling rate en 10-bit kleurdiepte.

Ik heb de oververhitting van tevoren kunnen testen. In een eerste test bij 4K en een hoge framerate stopte het al na 12 minuten. De uitschakeltemperatuur kan worden gewijzigd van "Standaard" naar "Hoog" in de instellingen - ik kreeg 48 minuten voor elkaar met deze instelling. Als ik ook het scherm uitklap om de warmte beter af te voeren, lukt het me zelfs 73 minuten.

Volgens Sony zijn er geen nadelen als je de uitschakeltemperatuur op "High" zet. De camera wordt behoorlijk heet, maar er is geen risico voor de elektronica en je hebt nog steeds de volledige garantie.

In tegenstelling tot zijn voorganger heeft de ZV-E10 Mark II de S-Cinetone kleurlook.

Nieuwe lens met oude optiek

Zoals gezegd is de resolutie slechts licht toegenomen en blijft de continu-opnamesnelheid steken op 11 beelden per seconde. De autofocus is verbeterd. Deze heeft nu 759 in plaats van 425 punten

De kitlens met een brandpuntsafstand van 16-50 mm en elektrische zoom verschijnt ook in een nieuwe versie. Volgens Sony heeft het een betere beeldstabilisator en betere autofocus, evenals ademhalingscompensatie. De optiek is echter hetzelfde als bij de vorige 16-50mm. Dit is niet bepaald een hoogtepunt, maar de tekortkomingen in de optiek worden gecorrigeerd door de software en zouden nauwelijks een probleem moeten zijn, vooral bij video. Het is jammer dat de groothoek nog wat krap is voor vloggen.

Sony E PZ 16-50mm F3.5-5.6 OSS II (Sony E, APS-C / DX)

Sony E PZ 16-50mm F3.5-5.6 OSS II

Sony E, APS-C / DX

Sony E PZ 16-50mm F3.5-5.6 OSS II (Sony E, APS-C / DX)
Objectief

Sony E PZ 16-50mm F3.5-5.6 OSS II

Sony E, APS-C / DX

Omslagfoto: David Lee

11 mensen vinden dit artikel leuk


User Avatar
User Avatar

Mijn belangstelling voor computers en schrijven leidde me relatief vroeg (2000) naar de technische journalistiek. Ik ben geïnteresseerd in hoe je technologie kunt gebruiken zonder gebruikt te worden. In mijn vrije tijd maak ik graag muziek waarbij ik mijn gemiddelde talent compenseer met een enorme passie. 


Deze artikelen kunnen je ook interesseren

Opmerkingen

Avatar