Thunderbolt Share: bliksemsnelle PC-naar-PC-verbinding met licentiebeperking
Nieuws en trends

Thunderbolt Share: bliksemsnelle PC-naar-PC-verbinding met licentiebeperking

Martin Jud
16/5/2024
Vertaling: machinaal vertaald

Vanaf juni introduceert Intel Thunderbolt Share, een nieuwe directe verbinding voor Windows pc's - ondersteuning voor Linux en macOS is gepland. Er is echter één grote beperking, want Intel vereist hiervoor een extra licentie.

Verbind twee pc's met een Thunderbolt 4- of 5-verbinding met slechts één kabel en krijg een snelle verbinding met minstens 40 gigabit gegevensdoorvoer per seconde. Dit is precies wat vanaf juni mogelijk zal zijn dankzij Thunderbolt Share, althans in theorie. Intel breidt Thunderbolt uit met een nuttige functie die niet met alle hardware kan worden gebruikt vanwege een licentiesysteem dat funest is voor de eindgebruiker. En dat ondanks het feit dat het een software-uitbreiding is.

Wat Thunderbolt Share kan doen

Thunderbolt Share is nieuwe software die gebruik maakt van de directe verbindingstechnologie Thunderbolt Networking. Intel introduceerde deze bijna tien jaar geleden, maar tot op heden is er weinig gebruik van gemaakt.

Je kunt Thunderbolt Share gebruiken:

 • Een andere computer vrijwel onmiddellijk bedienen
 • Mappen synchroniseren
 • Bestanden handmatig uitwisselen
 • Migreer gegevens van een oude computer naar een nieuwe

  Eisen: Waarom Thunderbolt Share alleen werkt met nieuwe hardware

  Aangezien de nieuwe functie software is die gebruik maakt van bestaande technologie, werkt Thunderbolt Share ook met oude hardware. Maar alleen in theorie, want Intel wil een gouden neus verdienen met de nieuwe software.

Je hebt het volgende nodig voor Thunderbolt Share:

 • Twee pc's met Thunderbolt 4 of 5 en geïnstalleerde Thunderbolt Share software
 • Windows 10 of 11 besturingssystemen (Linux en macOS zijn gepland)
 • Een Thunderbolt 4 of 5 kabel

En (voor het leed van alle gebruikers):

 • Een Thunderbolt Share-licentie voor ten minste één pc of Thunderbolt-accessoire

Dit betekent dat je de directe bliksemverbinding alleen kunt gebruiken als je een nieuw apparaat gebruikt waarvoor de fabrikant de licentie van Intel heeft gekocht. Dit kan een pc, een notebook of accessoires zoals een dockingstation of een monitor zijn. Vanaf de tweede helft van het jaar zouden er geleidelijk overeenkomstige producten op de markt moeten komen. Intel heeft al een overzichtspagina gemaakt van de ondersteunde producten.

Als je van plan bent om een nieuw docking station te kopen, is het misschien de moeite waard om nog even te wachten. Het is jammer dat Intel niet van de gelegenheid gebruik maakt om goede marketing te bedrijven met een nieuwe gratis functie. Intel wrijft zich liever in de handen ten koste van het kopende publiek.

Update van 17 mei 2024: Maar ook mogelijk met oude (gelicentieerde) hardware

In een gesprek met journalisten beantwoordde Intel vragen over Thunderbolt Share blijkbaar eerst onjuist of onduidelijk. Het bedrijf verduidelijkte vervolgens via FAQ dat er van de kant van Intel geen beperking is met betrekking tot mogelijke licenties voor pc's en/of accessoires die al zijn geleverd als ze aan de minimale eisen voldoen.

De oorspronkelijke vraag:

"Is er een optie voor OEM's om een nieuwe hardwareversie van een al bestaand apparaat opnieuw uit te brengen met Thunderbolt Share? Zijn er plannen om MTL-apparaten die al op de markt zijn te 'upgraden'?"

Het oorspronkelijke antwoord:

"Er zijn geen beperkingen van Intel met betrekking tot mogelijke licenties voor pc's en/of accessoires die al op de markt zijn en die voldoen aan de minimaal ondersteunde vereisten."

Omslagfoto: Intel

28 mensen vinden dit artikel leuk


User Avatar
User Avatar

De dagelijkse kus van de muze stimuleert mijn creativiteit. Als ze me vergeet, probeer ik mijn creativiteit terug te winnen door te dromen, zodat het leven mijn dromen niet verslindt.


Deze artikelen kunnen je ook interesseren

Opmerkingen

Avatar