Fold6 en Flip6: Samsung geeft de opvouwbare telefoons een upgrade
Nieuws en trends

Fold6 en Flip6: Samsung geeft de opvouwbare telefoons een upgrade

Lorenz Keller
10/7/2024
Vertaling: machinaal vertaald

Samsung blijft zijn twee opvouwbare telefoons met kleine stapjes verbeteren. De Fold6 richt zich op een compactere en lichtere behuizing, terwijl de Flip6 een beter camerasysteem heeft.

De Fold viert alweer zijn vijfde verjaardag, terwijl de Flip zijn vierde viert. Fabrikant Samsung houdt voor de nieuwste generatie vast aan het basisconcept en verbetert, zoals elk jaar, de processor en enkele details.

Stap voor stap dunner, compacter en lichter

Op het eerste gezicht is de Fold6 nauwelijks veranderd ten opzichte van zijn voorganger. Het ontwerp van de camera's is iets anders - maar wat nog meer? Zodra ik de opvouwbare smartphone voor het eerst in mijn handen heb tijdens de productlancering in Parijs, besef ik dat de Fold6 dunner en lichter is en er over het geheel genomen veel compacter uitziet.

De Fold is hoekiger, de camerabehuizing ziet er een beetje slordig uit.
De Fold is hoekiger, de camerabehuizing ziet er een beetje slordig uit.
Bron: Lorenz Keller

En dat terwijl de grote opvouwbare telefoon hoekiger is dan zijn voorganger en minder afgeronde hoeken heeft. Het toestel ziet er niet alleen goed uit, maar ligt ook beter in de hand dan voorheen. Een tweede ontwerpwijziging is minder overtuigend: de nieuwe camerabehuizing ziet er nogal slordig uit, wat op de Flip6 veel beter is opgelost.

Een blik op het gegevensblad ondersteunt de indruk van een dunnere en lichtere Fold6:

Jaar na jaar krimpen de afmetingen van de Fold. De afmetingen van het scherm blijven hetzelfde. Dit jaar is het externe scherm zelfs gegroeid van 6,2 naar 6,3 inch. Dus meer scherm ondanks een compacter ontwerp.

Het is ook indrukwekkend hoe dun de Fold6 is. Uitgevouwen is hij slechts 5,6 millimeter en zelfs opgevouwen is de telefoon met 12,1 millimeter maar iets dikker dan een normale mobiele telefoon.

Het buitenste scherm is iets groter en heeft aanzienlijk dunnere randen.
Het buitenste scherm is iets groter en heeft aanzienlijk dunnere randen.
Bron: Lorenz Keller

Wat Samsung niet heeft veranderd is de vormfactor. Ingeklapt is de Fold nog steeds langer en smaller dan de meeste andere mobiele telefoons. De Koreanen hebben kleine stappen gezet in de richting van een conventioneel formaat. Maar dit zijn slechts stappen op de millimeter. Iets minder hoogte, maar iets meer breedte.

Updates in zeven jaar, iets hogere prijs

Nadelig genoeg is niet alles gekrompen: de officiële prijzen zijn iets gestegen naar 1829 frank of 1999 euro. Veel andere kenmerken zijn identiek aan zijn voorganger, zoals de beeldschermkwaliteit of de hele cameraopstelling met in totaal vijf sensoren. De enige verbeteringen die je hier kunt verwachten zijn aan de software.

De processor is in ieder geval nieuw: we kennen de Snapdragon 8 Gen 3 al van veel toptelefoons van dit jaar. In de Samsung Galaxy S24 Ultra, bijvoorbeeld, levert hij veel vermogen en een lange batterijduur.

De twee schermen van de Fold zijn ook in één opzicht verbeterd. De voorganger had een helderheid van 1400 nits, nu is dat maximaal 2600 nits - net als de S24 Ultra.

Het scherm van de Fold6 is aanzienlijk helderder en altijd goed leesbaar.
Het scherm van de Fold6 is aanzienlijk helderder en altijd goed leesbaar.
Bron: Lorenz Keller

Een ander standaardkenmerk van de opvouwbare telefoons is de lange updategarantie: kopers kunnen zich verheugen op zeven jaar nieuwe Android-versies en beveiligingsupdates. Dit geldt natuurlijk zowel voor de Flip6 als de Fold6.

De twee opvouwbare telefoons hebben nog iets gemeen: ze hebben allebei de nieuwe ultra-groothoeklens met 12 megapixels geïntegreerd, waarmee betere resultaten worden behaald, vooral bij slecht licht. De camera kennen we al van de S24.

Flip6: Eindelijk dezelfde topcamera als in de S24

Samsung heeft ook vooral de details van de nieuwe Flip6 verbeterd. Hoewel de afmetingen en het gewicht vrijwel identiek zijn gebleven, kun je de nieuwe toestellen toch op het eerste gezicht herkennen. Dit komt door de heldere kleur en de opvallende ring in de kleur van de behuizing rond de cameralenzen.

De twee ringen rond de lenzen maken een visueel verschil.
De twee ringen rond de lenzen maken een visueel verschil.
Bron: Lorenz Keller

Het is verbazingwekkend dat zo'n kleine verandering zo'n groot effect kan hebben. De Flip ziet er nieuw en fris uit in de hands-on, hoewel er eigenlijk niet veel is veranderd. Dat merk ik ook als ik de Flip en Fold naast elkaar leg. De kleine opvouwbare telefoon is vrij dik in vergelijking.

De Flip links is beduidend dikker dan de Fold.
De Flip links is beduidend dikker dan de Fold.
Bron: Lorenz Keller

Twee andere upgrades zullen waarschijnlijk veel belangrijker zijn bij dagelijks gebruik. De batterij is gegroeid van 3700 naar 4000 mAh. En de hoofdcamera heeft dezelfde 50-megapixelsensor als in de S24 of de Fold6. Dit zou de beeldkwaliteit aanzienlijk moeten verbeteren. Het is echter teleurstellend dat Samsung de 10-megapixel selfiecamera niet heeft geüpdatet.

De Galaxy Z Flip6 heeft een officiële verkoopprijs van 1149 frank of 1199 euro. Gelukkig zijn de prijzen hier hetzelfde gebleven. De Galaxy Z Flip6 heeft een officiële verkoopprijs van 1149 frank of 1199 euro. Op de volgende pagina's kun je meer informatie vinden over pre-ordering en de bijbehorende acties:

CH

 • Actie

  Samsung Galaxy Z Fold6 en Flip6: Bestel nu met onmiddellijke korting en CHF 200 inruilbonus

D/EU

 • Nieuw in het assortiment

  Nu verkrijgbaar: De Samsung Galaxy Z Fold6 en de Galaxy Z Flip6

Hier vind je het andere news van de Samsung keynote:

 • Nieuws en trends

  Samsung: Wat de nieuwe Galaxy Ring kan - en waar hij zwakke punten heeft

  van Lorenz Keller

 • Nieuws en trends

  Galaxy Watch7 Ultra: wat de nieuwe Samsung smartwatch kan - en wat niet

  van Lorenz Keller

Omslagfoto: Lorenz Keller

13 mensen vinden dit artikel leuk


User Avatar
User Avatar

Gadgets zijn mijn passie - of je ze nu nodig hebt voor het kantoor thuis, voor het huishouden, voor sport en plezier of voor het slimme huis. Of natuurlijk voor de grote hobby naast het gezin, namelijk vissen.


Deze artikelen kunnen je ook interesseren

Opmerkingen

Avatar