Phil Spencer praat over de toekomst van het Xbox-platform en teast nieuwe hardware
Nieuws en trends

Phil Spencer praat over de toekomst van het Xbox-platform en teast nieuwe hardware

Vertaling: machinaal vertaald

De CEO van Microsoft Gaming, Phil Spencer, onthult in een interview spannende informatie over de huidige status en toekomst van de Xbox business.

Microsoft heeft zondag een van de beste gaming showcases in de geschiedenis van het bedrijf afgeleverd. Het bedrijf presenteerde een verdomd sterke line-up voor consoles, pc en Game Pass. En dat was hard nodig. Want de afgelopen maanden heeft het bedrijf vooral de aandacht getrokken met negatieve krantenkoppen vanwege de sluiting van studio's en Playstation porting.

In een interview met Ryan McCaffrey van IGN is de CEO nu beschikbaar om vragen te beantwoorden. Spencer praat onder andere over Microsofts multiplatformstrategie, de recente studiosluitingen en een mogelijke Xbox Handeld.

Meer Xbox-spellen op Playstation- en Nintendo-platforms

Eén van de spellen die tijdens de showcase werd gepresenteerd was de "Doom"-prequel "The Dark Ages". Naast de fenomenale beelden zorgde de aankondiging van de platforms ook voor discussie in de gamewereld. De Xbox-game wordt ook uitgebracht op Playstation 5.

Spencer geeft commentaar op de beslissing: "Doom is een speciaal geval. De spellen zijn op zoveel platforms beschikbaar. Ik weet zeker dat het spel ergens op een grasmaaier draait". Met deze schertsende opmerking verwijst de Xbox-baas naar de "It Runs Doom" meme. Spencer vervolgt: "Het is een franchise die iedereen zou moeten spelen. Het ontwikkelteam heeft zelf gezegd dat ze het spel op alle platforms willen uitbrengen. [Zo simpel is het".

Spencer heeft de zorgen van de community van Xbox gehoord. Veel fans vragen zich af waarom ze überhaupt moeten investeren in het Xbox ecosysteem als veel games toch al op andere platforms worden uitgebracht.

Spencer meet de waarde van Xbox echter anders: "Mensen vragen me: 'Wat betekent het om Xbox-eigenaar te zijn? Met Xbox krijg je alle games die we [tijdens de showcase] Day One hebben laten zien in Game Pass. Je krijgt het spel op PC en op consoles. En we zorgen ervoor dat je de games kunt spelen en er in de toekomst toegang toe hebt." Met deze laatste uitspraak zinspeelt Spencer op het nieuw gevormde team bij Microsoft dat zich bezighoudt met het behoud van games en de compatibiliteit met de toekomst.

In één adem bevestigde de CEO dat we meer voorheen exclusieve Xbox-games op andere consoles kunnen verwachten: "Je zult nog meer Xbox-games op andere platforms zien. Dit zal de franchises en de spelers ten goede komen".

De sluiting van studio's was "moeilijk, maar noodzakelijk"

McCaffrey vraagt Spencer ook naar de recente sluitingen van studio's. Ter herinnering: Xbox kondigde in mei aan dat het Bethesda-studio's Tango Gameworks, Arkane Austin, Alpha Dog Studios en Roundhouse Studios zou sluiten.

  • Nieuws en trends

    Microsoft sluit studio's achter "Prey", "Redfall" en "Hi-Fi Rush"

    van Philipp Rüegg

Met name de sluiting van Tango Gameworks heeft de Xbox-community geschokt - het laatste spel van de studio, "Hi-Fi Rush", werd immers door zowel critici als Microsoft geprezen als een "groot succes".

Spencer ontwijkt handig de vraag naar de specifieke redenen voor de sluiting: "Studio's sluiten is moeilijk. Voor de individuen en voor het team. Ik heb nog geen publiekelijk commentaar gegeven omdat ik me concentreer op de betrokken teams". Spencer vervolgt: "Uiteindelijk moet ik een duurzaam bedrijf runnen binnen het bedrijf, we moeten groeien. [Soms moet ik moeilijke beslissingen nemen. Die zijn nodig om ons bedrijf te laten groeien en om shows te leveren zoals we net hebben gedaan."

Veranderingen na de overname van Activision-Blizzard

Op de vraag of de gamedivisie van Microsoft is veranderd als gevolg van de overname van Activision Blizzard ter waarde van 70 miljard dollar, zei Spencer: "Onze CEO Satya Nadella geeft ons nog steeds veel vrijheid in hoe we ons bedrijf willen organiseren". Er is niet veel veranderd. Zijn team heeft zichzelf altijd uitgedaagd om dingen anders te doen en toch risico's te nemen.

Bijvoorbeeld met de introductie van Game Pass of de beslissing om Xbox games ook op PC uit te geven. Volgens Spencer hebben deze risico's zich uitbetaald: "Vandaag de dag hebben we meer console gamers dan we ooit hebben gehad in de geschiedenis van Xbox". Volgens Spencer zal de dure overname er alleen maar voor zorgen dat Microsofts gamedivisie nog innovatiever moet zijn, bijvoorbeeld op het gebied van cloud gaming.

Met de overname van Activision-Blizzard-King is de gamedivisie van Microsoft flink gegroeid.
Met de overname van Activision-Blizzard-King is de gamedivisie van Microsoft flink gegroeid.
Bron: Microsoft

Volgens Spencer heeft de overname een positieve invloed gehad op de spelcatalogus van het platform: "Vroeger hadden we maar vier games op Xbox: 'Fable', 'Forza', 'Gears' en 'Halo'. We brachten om de vier jaar altijd dezelfde games uit. Nu hebben we een uitzonderlijk portfolio met veel getalenteerde teams. [...] Ik heb een grotere verantwoordelijkheid". Spencer gaat verder: "We moeten als collectief risico's blijven nemen [om innovatieve games als 'Hellblade 2' en 'South of Midnight' uit te brengen]. Dit zal ons in de toekomst voortstuwen".

Een Xbox handheld op komst?

In de aanloop naar Microsofts Xbox Game Showcase deden geruchten de ronde over de presentatie van een nieuwe Xbox handheld. Deze werd echter niet onthuld tijdens de showcase. In plaats daarvan waren er alleen nieuwe kleur- en opslagvarianten van de Xbox Series X en S:

McCaffrey suggereert dat een mobiele console perfect zou passen in Microsofts visie - het bedrijf wil zijn games immers op zoveel mogelijk schermen beschikbaar maken. Waarop Spencer antwoordt: "Ik denk ook dat we een handheld moeten hebben".

Meer Spencer plaagt: "De toekomst van Xbox hardware is fantastisch. Ik ben enthousiast over het werk dat ons hardwareteam doet, met verschillende vormfactoren en verschillende manieren om te spelen". De Xbox Showcase was echter niet het juiste moment om iets aan te kondigen: "[De showcase] ging over games. We vinden wel tijd om meer over de hardware te praten".

McAfferey wil weten of een hypothetische Xbox handheld "gewoon" een streaming handheld zou zijn zoals de Playstation Portal of dat de hardware ook gebruikt zou kunnen worden om lokaal games te spelen. Spencer ontwijkt de vraag en zegt dat hij een grote fan is van de ROG Ally, de Steam Deck en de Legion Go. Hij voegt eraan toe: "Ik denk dat de mogelijkheid om lokaal games te spelen echt belangrijk is."

  • Nieuws en trends

    Alle trailers, games en aankondigingen van de spectaculaire Xbox Games Showcase 2024

    van Domagoj Belancic

Omslagfoto: Xbox Spelvitrine 2024

17 mensen vinden dit artikel leuk


User Avatar
User Avatar

Mijn liefde voor videospelletjes ontstond op vijfjarige leeftijd met de originele Gameboy en is in de loop der jaren met sprongen gegroeid.


Deze artikelen kunnen je ook interesseren

Opmerkingen

Avatar