De Crucial X9 Pro is de externe SSD voor iedereen in plaats van een paar
Producttest

De Crucial X9 Pro is de externe SSD voor iedereen in plaats van een paar

Kevin Hofer
21/9/2023
Vertaling: machinaal vertaald

Op het eerste gezicht is de Crucial X9 Pro een externe SSD onder vele andere. Toch onderscheiden hij zich van de rest door zijn compacte ontwerp, goede prestaties en aantrekkelijke prijs.

Ben je op zoek naar een betrouwbare, niet te dure, maar toch snelle externe SSD? Het liefst eentje die ook geschikt is voor off-road gebruik? Dan moet de Crucial X9 Pro iets voor jou zijn. Je kunt gegevensvolumes van rond de 100 GB in minder dan tweeënhalve minuut overzetten.

Crucial SSD Crucial Pro X9 2TB ext (2000 GB)
169,– 84,50/1TB

Crucial SSD Crucial Pro X9 2TB ext

2000 GB

Crucial SSD Crucial Pro X9 2TB ext (2000 GB)
Externe SSD
169,– 84,50/1TB

Crucial SSD Crucial Pro X9 2TB ext

2000 GB

De Crucial X9 Pro in detail

De X9 Pro is verkrijgbaar in opslagformaten van 1, 2 en 4 terabyte. Met 65 × 50 × 10 millimeter is hij compacter dan de Samsung T7 of SanDisk Extreme Pro Portable. De SSD weegt slechts 38 gram. Dankzij een oogje kun je de SSD ook aan je sleutelbos bevestigen.

Het is ook robuust: de grijze aluminium behuizing is beschermd tegen stof en waterstralen volgens IP55. De SSD wordt aan beide zijden aangesloten via USB-C. Een adapter voor USB-A moet apart worden aangeschaft.

Die Crucial X9 Pro ist staubfest.
Die Crucial X9 Pro ist staubfest.
Bild: Kevin Hofer

De SM2320 van Silicon Motion wordt gebruikt als controller. Dit is een single-chip controller. Dit betekent dat er geen bridgechip meer nodig is om het SATA/NVMe protocol te vertalen naar het USB protocol. Externe SSD's worden hierdoor lichter en compacter.

Voor het 3D NAND geheugen vertrouwt Crucial op 176-laags TLC. NAND is een niet-vluchtige geheugentechnologie die geen stroom nodig heeft om gegevens op te slaan. TLC staat voor "Triple Level Cell". Dit betekent dat er 3 bits mogelijk zijn per geheugencel. De SSD biedt ook 256-bits AES-encryptie en vijf jaar fabrieksgarantie.

Wat betreft gegevensoverdracht claimt Crucial de theoretische volledige bandbreedte van USB 3.2 Gen2 met 1050 megabytes per seconde (MB/s) voor lezen en schrijven. USB 3.2 Gen2 is overal verkrijgbaar en compatibel met Thunderbolt 3 of.

Sequentiële schrijf- en leessnelheden in ATTO Disk Benchmark

. Sequentieel opgeslagen gegevens worden opgeslagen in aaneengesloten blokken. Dankzij sequentieel lezen en schrijven is het mogelijk om in te schatten hoe snel de SSD is bij het openen van grote multimediabestanden, het transcoderen van video's of het bekijken van films. Fabrikanten noemen graag sequentiële snelheden omdat die de hoogste waarden geven.

Alle testen zijn uitgevoerd op mijn testsysteem met de volgende componenten:

AMD Ryzen 9 7900X (AM5, 4.70 GHz, 12 -Core)
Processor
437,94

AMD Ryzen 9 7900X

AM5, 4.70 GHz, 12 -Core

Gigabyte GIGA X670 AORUS ELITE AX AM5/DDR5/ATX (AM5, AMD X670, ATX)
Moederbord
306,49

Gigabyte GIGA X670 AORUS ELITE AX AM5/DDR5/ATX

AM5, AMD X670, ATX

Crucial P5 Plus (1000 GB, M.2 2280)
SSD
82,89 82,89/1TB

Crucial P5 Plus

1000 GB, M.2 2280

G.Skill DDR5 PC 6000 CL30 KIT 32-RS5K (2 x 16GB, 6000 MHz, DDR5 RAM, DIMM 288 pin)
RAM
135,92

G.Skill DDR5 PC 6000 CL30 KIT 32-RS5K

2 x 16GB, 6000 MHz, DDR5 RAM, DIMM 288 pin

Sapphire AMD RADEON RX 7900 XTX MBA (24 GB)
Videokaart

Sapphire AMD RADEON RX 7900 XTX MBA

24 GB

In de volgende grafiek zie je de resultaten in vergelijking met externe SSD's die al getest zijn. Onder andere de grotere zus X10 Pro in de snellere USB 3.2 Gen2x2 en twee in de USB 3.2 Gen2 standaard. Voor de duidelijkheid heb ik niet alle resultaten in de grafiek opgenomen. Je ziet de maximaal gemeten resultaten.

Der ATTO Disk Benchmark verwendet unkomprimierte Daten. Dabei testet er die Lese- und Schreibleistung verschiedener Übertragungsgrössen von 512 Byte bis 64 Megabyte beim sequentiellen Lesen und Schreiben.

Met 1010 MB/s haalt de X9 Pro niet de opgegeven maximale leessnelheid van 1050 MB/s. De meeste interne en externe SSD's halen de officiële cijfers in de benchmark niet, omdat dit theoretische cijfers zijn die alleen onder optimale omstandigheden worden gehaald. Afgezet tegen de andere SSD's is het verschil tussen beloofde en werkelijke prestaties ongeveer hetzelfde. Met de opgegeven schrijfsnelheid van 1050 MB/s zit hij er met 977 MB/s nog verder naast. De externe SSD ontvouwt zijn volledige lees- en schrijfsnelheid pas vanaf ongeveer 512 kilobytes (KB) bestandsgrootte.

Vergeleken met SSD's met USB 3.2 Gen2x2 standaard, zoals de X10 Pro of de SanDisk Extreme Pro V2, haalt de X9 Pro slechts ongeveer de helft van de snelheid. Maar hij verslaat zijn directe concurrenten Samsung T7 Touch en SanDisk Extreme V2.

Random toegang en meer sequentiële snelheid

Waar de MB/s waarde centraal staat bij sequentieel lezen en schrijven, zijn het de invoer- of uitvoeropdrachten per seconde (IOPS) voor willekeurig schrijven. Hoe hoger de IOPS-waarden, hoe sneller de SSD. Hoe korter de reactietijden, hoe sneller de SSD reageert. Willekeurig lezen en schrijven" verwijst naar gegevens die niet worden opgeslagen in aaneengesloten geheugencellen. Ze worden willekeurig verdeeld over de SSD.

Der Benchmark von Anvil’s Storage Utilities gibt nicht nur die Lese- und Schreibgeschwindigkeiten an, sondern auch Informationen zu IOPS und den Antwortzeiten. Der Benchmark testet die Geschwindigkeit bei zufälligen Zugriffen in verschiedenen Grössen. Mit diesem Benchmark lässt sich abschätzen, wie schnell SSDs beim Booten, beim Laden von Anwendungen oder beim Suchen nach gespeicherten Dateien sind. Aus den Tests erstellt der Benchmark einen Score fürs Lesen und einen fürs Schreiben.

Hoewel de X9 Pro nog steeds voor lag op de SanDisk Extreme V2 in de ATTO Disk Benchmark, blijft hij achter bij zijn concurrent op het gebied van willekeurig lezen en schrijven. In totaal ligt de X9 Pro 6,5 procent achter op de concurrentie.

Bestanden overzetten

Om de prestaties van de SSD in echte scenario's te testen, kopieer ik verschillende bestanden van de systeemschijf naar de X9 Pro.

Allereerst is er een map van 101 GB met MP4, RAW-foto's en een Premiere Pro-project. De X9 Pro heeft hier 144 seconden voor nodig. De snelheid is gemiddeld 760 MB/s. De SSD kan dit de hele overdrachtstijd volhouden. Daarmee is de X9 Pro 16 seconden sneller dan de Extreme V2.

Wanneer de externe schijf niet in gebruik is, geeft de Crystal Disk Info software 30 graden Celsius aan. Tijdens de overdracht van de 101 GB map stijgt de temperatuur naar 40 graden Celsius. Dat is vier graden meer dan de grotere zus X10 Pro. Dit verschil komt waarschijnlijk doordat de X10 Pro vier gram zwaarder is dan de X9 Pro vanwege een grover koelsysteem. Uitwendig worden de externe SSD's nog heter, zoals je kunt zien in de thermische afbeelding. Over het geheel genomen is het echter nog steeds aangenaam koel als je bedenkt dat het 26 graden was in mijn kantoor op het moment van de meting.

Äusserlich wird die Crucial X9 Pro wärmer als innerlich.
Äusserlich wird die Crucial X9 Pro wärmer als innerlich.
Bild: Kevin Hofer

In de tweede test kopieer ik een bestandsmap van bijna tien GB met MTS-, MP4-, MP3-, MOV- en JPEG-bestanden en nog een Premiere-project. Hier is de X9 Pro twee seconden sneller dan de Extreme V2. De overdrachtsnelheid is in dit geval niet zo snel als in de eerste test, gemiddeld 730 MB/s. Dit komt waarschijnlijk doordat de map een groter aantal bestanden bevat, waardoor de random toegang in plaats van de sequentiële toegang een rol speelt.

Hetzelfde geldt voor de X9 Pro.

Hetzelfde geldt nog meer voor de laatste test. De bestandsmap van bijna vier GB bevat meer dan 160 foto's in RAW-indeling. Hier verslaat de X9 Pro de Extreme V2 met één seconde en heeft slechts vijf seconden nodig totdat alle bestanden zijn overgezet. Door het sequentieel schrijven is de gemiddelde overdrachtsnelheid echter "slechts" ongeveer 680 MB/s.

Alleen bij een vullingsgraad van ongeveer 90 procent geeft de X9 Pro gas terug tijdens de gegevensoverdracht. Dan is de schrijfsnelheid gemiddeld slechts 100 MB/s.
Als ik bestanden verplaats op de SSD zelf, is de snelheid aanzienlijk lager. Ik meet een gemiddelde van rond de 300 MB/s.

Conclusie: Snel, robuust en aantrekkelijk geprijsd

De Crucial X9 Pro is de snelste SSD met USB 3.2 Gen2 standaard die ik tot nu toe heb getest. Hij benut de theoretisch mogelijke bandbreedte van 1050 MB/s goed. Hij is ook aantrekkelijk geprijsd. De veel langzamere T7 Shield van Samsung kost evenveel en de SanDisk Extreme Portable is duurder. Het enige kleine compromis is de IP-certificering: de X9 Pro is "slechts" gecertificeerd tegen waterstralen en niet tegen onderdompeling.

De X9 Pro is sneller dan de SanDisk Extreme Portable.

De USB 3.2 Gen2 standaard kan bijna niet sneller dan met de X9 Pro. De op één na snelste USB 3.2 Gen2x2 is veel minder gangbaar en met Thunderbolt 3 of 4 gebruik je niet de volledige bandbreedte. Daarom is een externe SSD in de USB 3.2 Gen2 standaard meestal de betere keuze. In mijn ogen is de X9 Pro dus een betere keuze dan zijn grote zus, de X10 Pro.

Al met al kan ik de X9 Pro aanbevelen boven de andere geteste SSD's.

Titelbild: Kevin Hofer

28 mensen vinden dit artikel leuk


User Avatar
User Avatar

Technologie en maatschappij fascineren me. Beide combineren en vanuit verschillende perspectieven observeren is mijn passie.


Deze artikelen kunnen je ook interesseren

  • Skeleton Loader

  • Skeleton Loader

  • Skeleton Loader

Opmerkingen

Avatar