Zonneallergie: Elke tiende persoon heeft er last van - en de trend stijgt
Achtergrond

Zonneallergie: Elke tiende persoon heeft er last van - en de trend stijgt

Vertaling: machinaal vertaald

Je laten kussen door de zon? Sommige mensen wuiven het liever weg. Omdat hun lichtgevoelige huid op UV-stralen reageert met jeukende uitslag. Dit komt door een allergie - die strikt genomen in 90 procent van de gevallen geen allergie is.

Stel je voor dat je een model bent. Er staat een fotoshoot onder palmbomen op de planning. Maar in plaats van foto's van een gebruinde huid op een tropisch strand, krijg je alleen foto's van jeukende puisten, branderige wallen, rode vlekken, zwellingen en blaren. David Koch, een van de meest internationaal succesvolle Duitse modellen, heeft precies daaronder geleden. Hij lijdt aan een aandoening die polymorfe lichte dermatose (PLD) heet. Deze aandoening maakt ongeveer 90 procent uit van alle foto- of lichtdermatosen en is daarmee een van de meest voorkomende huidziekten die door zonlicht worden veroorzaakt.

Geen allergie, maar een overreactie

. In de volksmond spreekt men van een zonneallergie als symptomen optreden zoals die van David Koch. "PLD heeft echter niets te maken met een allergie in de klassieke zin, waarbij het lichaam reageert op lichaamsvreemde stoffen door antilichamen aan te maken," zegt Prof. Dr. Ichiro Okamoto, hoofdarts aan de Universiteitskliniek voor Dermatologie in Wenen. De huid reageert niet allergisch op de zon - er is in ieder geval nog geen allergeen geïdentificeerd dat zich in het lichaam vormt als gevolg van blootstelling aan de zon - maar is "slechts" overgevoelig voor de UV-component van zonlicht, in het bijzonder UV-A-straling (golflengte 340-400 nm).

Normaal gezien is de huid niet gevoelig voor de zon.

Normaal veroorzaakt blootstelling aan de zon veranderingen in de huid: de huid wordt bruiner en dikker, wat wordt getolereerd door het afweersysteem van het lichaam. Waarom dit bij PLD-patiënten anders is en wat er precies achter de overreactie van het immuunsysteem zit, is nog niet voldoende onderzocht. "Het is mogelijk dat oxidatieve stress een rol speelt. UV-A-straling veroorzaakt de vorming van agressieve vrije radicalen in de huid, die een belangrijke rol spelen bij ontstekingsreacties," zegt de expert. "Aangenomen wordt dat de afweermechanismen van de cellen bij mensen met PLD verstoord zijn in tegenstelling tot bij gezonde mensen, waardoor de huid de vrije radicalen niet kan afweren."

Als een strandvakantie niet leuk is

Voor de meeste lijders wordt polymorfe lichtdermatose geen beroepsrisico zoals voor David Koch. Dat komt omdat de symptomen - zoals de naam "polymorf" (veelzijdig) al suggereert - van persoon tot persoon sterk kunnen verschillen en ook in ernst kunnen variëren.

"Veel mensen kunnen ermee omgaan, slechts vijf procent raadpleegt een arts," zegt Dr. Dierk Steinmann, een dermatoloog uit Trier, Duitsland. Maar het plezier van een strandvakantie of een lunchpauze in de buitenlucht is voor velen op zijn minst vertroebeld. "De ontsierende en vooral jeukende huidsymptomen kunnen de levenskwaliteit van de getroffenen ernstig aantasten," bevestigt Prof. Dr. Ichiro Okamoto .

Minstens één op de tien mensen heeft er last van

. Volgens het Immunologisch Centrum Zürich lijdt tien tot twintig procent van de bevolking in onze streken aan PLD, en de trend stijgt. Negen van de tien gevallen komen voor bij vrouwen, meestal in de eerste drie decennia van hun leven. En het gebeurt wanneer de huid na een lange periode van onthouding weer wordt blootgesteld aan intens zonlicht.

"Daarom ligt de piek voor het optreden van PLD ook in de lente en vroege zomer," zegt Dr. Steinmann. Buiten dit seizoen treft het vooral reizigers die naar zonnige gebieden op het zuidelijk halfrond gaan. De getroffenen ontwikkelen jeukende, vlekkerige of vesiculaire rode huiduitslag op aan de zon blootgestelde lichaamsdelen enkele uren tot dagen na de eerste uitgebreide zonnebaden. En terwijl PLD bij volwassenen vaak te zien is op de nek, handen, armen, decolleté en benen, worden gezichten van kinderen vaak getroffen.

De juiste zonnebrandcrème kiezen

Het goede nieuws: in tegenstelling tot zonnebrand blijft er geen permanente huidbeschadiging achter. In veel gevallen leidt herhaalde blootstelling aan de zon ook tot een gewenningseffect - waarbij de symptomen afnemen. Helaas duurt dit effect maar één zonnig seizoen. Het jaar daarop treedt meestal de volgende opflakkering op.

Om dit te voorkomen of op zijn minst te beperken, moet PLD worden gediagnosticeerd. Want met de diagnose zal de dermatoloog ook passende preventie- en gedragstips geven voor de juiste zonbescherming als je de zon niet kunt of wilt vermijden. "UV-B filters zijn voldoende voor een normale bescherming tegen zonnebrand.Mensen met PLD moeten echter fysieke zonnebrandcrèmes gebruiken die ook zeer effectieve UV-A filters bevatten met ten minste factor 30," adviseert Dr. Steinmann.

Producten met UV-A filters met ten minste factor 30," adviseert Dr. Steinmann.

Producten met bijvoorbeeld alfaglucosylrutine worden ook aanbevolen. "Om bijvoorbeeld Mallorca-acne te voorkomen (zie hieronder), verdienen ongeparfumeerde producten en gels voor volwassenen ook de voorkeur. Zonnebrandcrèmes moeten ook op tijd worden aangebracht. Ze hebben 30 minuten nodig om in te werken. En degenen die zwemmen of snorkelen hebben natuurlijk waterproof producten nodig."

Voorbereiden op de zon

Het is ook belangrijk om je blootstelling aan de zon langzaam te verhogen, bijvoorbeeld door een (post)middagsiësta in de schaduw te houden tijdens de eerste dagen van je vakantie aan zee, of door lichte kleding en een breedgerande hoed te dragen tijdens de meest zonintensieve uren. "Voor sommige, zeer ernstige gevallen kan lichttherapie ook nuttig zijn," zegt expert Steinmann. "Hierbij wordt de huid voorbereid op intensieve blootstelling aan de zon, bijvoorbeeld vier weken voor een strandvakantie, door het lichaam te bestralen met oplopende doses UV-A of UV-B licht, afhankelijk van welke stralingscomponent de huidaandoening veroorzaakt. Om overdosering te voorkomen, moet de therapie worden uitgevoerd door een dermatoloog."

Een kleine hoeveelheid zonbescherming kan ook van binnenuit worden opgebouwd: door regelmatig bètacaroteencapsules in te nemen, zo'n vier tot vijf weken voor het begin van een vakantie. "Het plantaardige pigment wordt in de huid afgezet, waardoor delen van de UV-straling al in de bovenste huidlagen worden onderschept. Bijkomend effect: het onderschept ook de zogenaamde vrije radicalen in de huid, die zich bij elk zonnebad vormen."

Als je er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch last van krijgt, kun je je huisarts vragen om een anti-jeuk en ontstekingsremmende zalf of antihistaminica voor te schrijven. Verkoelende kompressen en milde corticosteroïden kunnen de acute symptomen ook verlichten.

Symptomen snel laten onderzoeken

. Als je voor de allereerste keer na het zonnebaden huiduitslag opmerkt, adviseert Dr. Okamoto om "onmiddellijk contact met de zon te vermijden en onmiddellijk een dermatoloog te raadplegen zodat de juiste diagnose kan worden gesteld op basis van de karakteristieke huidverandering in het acute stadium."Zodra de symptomen enigszins of helemaal zijn afgenomen, wordt het moeilijker om de oorzaak te achterhalen en het te onderscheiden van andere, ernstigere lichtgerelateerde reacties, zoals een fotoallergische reactie of zonne-urticaria (netelroos).

Om deze uit te sluiten zal de dermatoloog een medische voorgeschiedenis afnemen, vragen naar eerdere ziekten, gebruikte medicijnen en zonnebrandcrème, en ook wanneer de symptomen verschenen.

Speciale vorm van PLD: Mallorca acne

Een relatief onschuldige variant van PLD is Mallorca acne (acne aestivalis). De naam zegt het al: "Een paar dagen na het zonnebaden verschijnen jeukende knobbeltjes die lijken op acne pustels," zegt Dr. Okamoto. De emulgatoren in vette zonnefilters zijn de schuldige. In combinatie met UV-A licht vormen ze stoffen die leiden tot ontsteking van de haarzakjes. Vooral het decolleté, de armen, schouders, nek en rug worden aangetast. Vooral vrouwen tussen de 20 en 40 jaar lopen risico.

De huidveranderingen verdwijnen vanzelf.

De huidveranderingen verdwijnen spontaan en zonder littekenvorming, tot die tijd bieden coolpacks of verkoelende gels verlichting. Indien nodig kan een milde acnetherapie of een crème met cortisone worden gebruikt. In ernstige gevallen kan het innemen van antihistaminica nuttig zijn."Ter preventie kun je het beste vette zonnebrandcrèmes vermijden. Vet- en emulgatorvrije zonnebrandcrèmes in gelvorm zijn ideaal." .

Fotoallergisch? Identificeer allergenen!

Naast PLD zijn er andere vormen van lichtgerelateerde huidziekten die veel zeldzamer zijn - maar waarvoor de term "zonneallergie" veel toepasselijker is: fotoallergische reacties bijvoorbeeld. Ook hier is het niet de zon zelf die de allergie opwekt, maar een stof die van buitenaf of van binnenuit op of in de huid terechtkomt en daar van structuur verandert als gevolg van blootstelling aan de zon. >.

Dit kunnen bijvoorbeeld ingrediënten zijn van verzorgingsproducten of medicijnen zoals antibiotica of antidepressiva. De aanvankelijk onschadelijke stof wordt door UV-straling een allergeen, dat door het immuunsysteem wordt bestreden.

"Een fotoallergische stof is een allergische stof.

"Een fotoallergische reactie treedt één tot drie dagen na blootstelling aan de zon op en presenteert zich met blaren en jeuk, mogelijk ook oedeem, roodheid, schilfering en knobbeltjes," legt Dr. Okamoto uit. Met behulp van een fotopatch-test, waarbij de mogelijke triggers op de rug worden aangebracht en vervolgens met UV-licht worden bestraald, kan de stof in kwestie worden geïdentificeerd en vervolgens worden vermeden. "Maar omdat stoppen met medicatie niet altijd mogelijk of zelfs gevaarlijk is, is adequate zonbescherming in deze gevallen extra belangrijk." .

Phototoxische reacties

Veel vaker komen fototoxische reacties voor. Deze treden op zonder tussenkomst van het immuunsysteem. Chemische of natuurlijke verbindingen uit parfums, medicijnen, cosmetica of verzorgingsproducten reageren met de huidcellen onder invloed van UV-A-stralen. Er worden vrije radicalen gevormd die huidbeschadiging veroorzaken.

"Vooral plantaardige stoffen zijn schadelijk voor de huid.

"Vooral plantensappen of etherische oliën van citrusvruchten, Janskruid en bergamot kunnen deze reactie opwekken. Het lijkt op een zeer ernstige zonnebrand en er ontstaan vaak ook oedeem en blaren," zegt Dr. Okamoto. De ernst van de fototoxische reactie hangt af van de sterkte en duur van de blootstelling aan de zon en de dosis van de veroorzakende stof. De symptomen nemen slechts langzaam af ondanks het vermijden van de zon.

"Naast het vermijden van blootstelling aan de zon, kunnen cortisone zalven en koelende kompressen de veranderde huidgebieden kalmeren."Vermijd ter preventie geparfumeerde en fototoxische producten (lees de bijsluiter). "Het is ook het beste om een geurvrije zonnebrandcrème te gebruiken."

Lichte urticaria: zeldzaam maar gevaarlijk

Terwijl het enige tijd duurt voordat de bovengenoemde huidreacties optreden, treedt lichte urticaria (zonne-urticaria, in de volksmond netelroos genoemd) zeer snel op: "Binnen enkele minuten na contact met de zon verschijnen wallen en roodheid van de huid, die vaak gepaard gaan met hevige jeuk. In de cellen komt histamine vrij, wat de typische symptomen veroorzaakt," zegt Dr. Okamoto.

De puistjes verdwijnen meestal na een paar uur als de zon wordt vermeden. In de tussentijd biedt koeling verlichting. Maar in zeldzame gevallen, als grote delen van de huid door netelroos zijn aangetast, kan de bloeddruk dalen en kan de patiënt instorten. Het nadeel van netelroos is dat het kan worden behandeld met een koud kompres.

Een nadeel dat een voordeel is

.

In de regel is een "zonneallergie" niet gevaarlijk. Sommige experts zien zelfs een voordeel voor de getroffenen, omdat ze uitgebreid zonnebaden vermijden en zorgen voor een goede zonbescherming. Zo verminderen ze mogelijk het risico op huidkanker.

>

Titelfoto: Joseph Barriento via unsplash

9 mensen vinden dit artikel leuk


User AvatarUser Avatar
Daniela Schuster
Autorin von customize mediahouse

Als mijn werk niet bestond, zou ik het willen uitvinden. Schrijven is de mogelijkheid om een paar levens parallel te leiden. Vandaag ben ik in het lab met een wetenschapper, morgen ga ik met een onderzoeker op expeditie naar de Zuidpool. Elke dag ontdek ik de wereld, leer ik nieuwe dingen en ontmoet ik boeiende mensen. Maar wees niet jaloers: hetzelfde geldt voor lezen!

Customize mediahouse stelt de betekenis en het voordeel voor de klant ter discussie: We inspireren mensen met emotionele inhoud die het waard is om geconsumeerd en gedeeld te worden.
 


Deze artikelen kunnen je ook interesseren

  • Skeleton Loader

  • Skeleton Loader

  • Skeleton Loader

Opmerkingen

Avatar