Crucial X9 Pro: een draagbare SSD voor velen, niet voor weinigen
Producttest

Crucial X9 Pro: een draagbare SSD voor velen, niet voor weinigen

Kevin Hofer
21/9/2023
Vertaling: machinaal vertaald

Op papier is de Crucial X9 Pro slechts een van de vele draagbare SSD's. Met zijn compacte ontwerp, goede prestaties en aantrekkelijke prijs blijkt hij echter een stuk beter dan de rest.

Op zoek naar een betrouwbare, snelle, draagbare SSD die niet duur is? Liever eentje die tegen een stootje kan? Dan is de Crucial X9 Pro misschien iets voor jou. In minder dan tweeënhalve minuut kun je ongeveer 100 GB aan gegevens overzetten.

Crucial SSD Crucial Pro X9 2TB ext (2000 GB)
219,32 EUR 109,66 EUR/1TB

Crucial SSD Crucial Pro X9 2TB ext

2000 GB

Crucial SSD Crucial Pro X9 2TB ext (2000 GB)
Externe SSD
219,32 EUR 109,66 EUR/1TB

Crucial SSD Crucial Pro X9 2TB ext

2000 GB

Een gedetailleerde blik op de Crucial X9 Pro

De X9 Pro is verkrijgbaar met een opslagcapaciteit van 1, 2 of 4 terabyte. Met zijn afmetingen van 65 × 50 × 10 millimeter is hij compacter dan de Samsung T7 of de SanDisk Extreme Pro Portable. De SSD weegt slechts 38 gram. Hij heeft ook een oogje zodat je het apparaat aan een sleutelhanger kunt hangen.

Niet alleen dat, maar hij is ook robuust; de grijze, aluminium behuizing is IP55-gecertificeerd tegen stof en waterstralen. De SSD wordt aan beide zijden aangesloten via USB-C. Als je USB-A wilt, moet je een aparte adapter kopen.

De Crucial X9 Pro is beschermd tegen stof.
De Crucial X9 Pro is beschermd tegen stof.
Bron: Kevin Hofer

De SM2320 van Silicon Motion wordt gebruikt als controller. Het is een controller op één chip. Hierdoor is er geen brugchip nodig om de vertaalslag te maken van het SATA/NVMe naar het USB-protocol, waardoor externe SSD's lichter en compacter worden.

Crucial gebruikt 176-lagige TLC voor het 3D NAND-geheugen. NAND is een niet-vluchtige geheugentechnologie die geen stroom nodig heeft om gegevens op te slaan. TLC staat voor Triple Level Cell. Dit betekent dat er 3 bits per geheugencel worden toegewezen. De SSD biedt ook 256-bit AES encryptie en vijf jaar fabrieksgarantie.

Wat betreft gegevensoverdracht claimt Crucial de volledige theoretische bandbreedte van USB 3.2 Gen2, met 1.050 megabytes per seconde (MB/s) voor lezen en schrijven. USB 3.2 Gen2 wordt veel gebruikt en is compatibel met Thunderbolt 3.

Sequentiële schrijf- en leessnelheid in ATTO Disk Benchmark

Sequentieel opgeslagen gegevens worden opgeslagen in aaneengesloten blokken. Dankzij sequentieel lezen en schrijven kun je inschatten hoe snel de SSD is bij het openen van grote multimediabestanden, het transcoderen van video's of het bekijken van films. Fabrikanten noemen graag sequentiële snelheden, omdat die de hoogste waarden bieden.

Ik voer alle tests uit op mijn testsysteem, dat de volgende componenten bevat:

AMD Ryzen 9 7900X (AM5, 4.70 GHz, 12 -Core)
Processor
386,– EUR

AMD Ryzen 9 7900X

AM5, 4.70 GHz, 12 -Core

Gigabyte GIGA X670 AORUS ELITE AX AM5/DDR5/ATX (AM5, AMD X670, ATX)
Moederbord
234,99 EUR

Gigabyte GIGA X670 AORUS ELITE AX AM5/DDR5/ATX

AM5, AMD X670, ATX

Crucial P5 Plus (1000 GB, M.2 2280)
SSD
110,28 EUR 110,28 EUR/1TB

Crucial P5 Plus

1000 GB, M.2 2280

G.Skill DDR5 PC 6000 CL30 KIT 32-RS5K (2 x 16GB, 6000 MHz, DDR5 RAM, DIMM 288 pin)
RAM
117,15 EUR

G.Skill DDR5 PC 6000 CL30 KIT 32-RS5K

2 x 16GB, 6000 MHz, DDR5 RAM, DIMM 288 pin

Sapphire AMD RADEON RX 7900 XTX MBA (24 GB)
Videokaart

Sapphire AMD RADEON RX 7900 XTX MBA

24 GB

In de onderstaande visualisatie kun je zien hoe de X9 het doet in vergelijking met draagbare SSD's die ik al heb getest. Dit is inclusief de grote zus van de X9, de X10 Pro, met de snellere USB 3.2 Gen2x2 standaard. Twee apparaten met USB 3.2 Gen2 zitten ook in de mix. Voor de duidelijkheid heb ik niet alle resultaten geïntegreerd in de visualisatie. Je kunt de maximaal gemeten resultaten zien.

De ATTO Disk Benchmark gebruikt ongecomprimeerde gegevens. Het test de lees- en schrijfprestaties van verschillende overdrachtsgroottes - van 512 bytes tot 64 megabytes in sequentieel lezen en schrijven.

Met een maximale snelheid van 1.010 MB/s slaagt de X9 Pro er niet in om de opgegeven maximale leessnelheid van 1.050 MB/s te halen. In benchmarktests halen maar weinig interne of externe SSD's de snelheden die officieel in de specificaties staan. Dat komt omdat deze snelheden theoretische cijfers zijn, die alleen onder optimale omstandigheden worden gehaald. Afgezet tegen de andere SSD's is het verschil tussen de beloofde en werkelijke prestaties ongeveer hetzelfde. Wat betreft schrijfsnelheid zit hij er iets verder naast, met 977 MB/s in plaats van de 1.050 MB/s die in de specificaties wordt genoemd. De draagbare SSD bereikt zijn volledige lees- en schrijfsnelheid pas als het bestand ongeveer 512 KB groot is.

De X9 Pro haalt slechts ongeveer de helft van de snelheid van SSD's met USB 3.2 Gen2x2, zoals de X10 Pro of de SanDisk Extreme Pro V2. In vergelijking met zijn directe concurrenten - de Samsung T7 Touch en SanDisk Extreme V2 - is hij echter de duidelijke winnaar.

Random toegang - en meer op sequentiële snelheid

Waar de MB/s-waarde belangrijk is voor sequentieel lezen en schrijven, staan de IOPS-waarden centraal voor willekeurig schrijven. Hoe hoger de IOPS-waarden, hoe sneller de SSD. Hoe korter de reactietijden, hoe sneller de SSD reageert. Willekeurig lezen en schrijven verwijst naar gegevens die niet worden opgeslagen in aaneengesloten geheugencellen. Ze worden willekeurig verdeeld over de SSD.

Anvil's Storage Utilities benchmark toont niet alleen lees- en schrijfsnelheden, maar geeft ook informatie over IOPS en responstijden. De benchmark test de snelheid met random lezen en schrijven van verschillende groottes. Deze benchmark kan worden gebruikt om in te schatten hoe snel SSD's zijn bij het opstarten, het laden van toepassingen en het zoeken naar opgeslagen bestanden. De benchmark gebruikt de testresultaten om een leesscore en een schrijfscore te maken.

Hoewel de X9 Pro voor de SanDisk Extreme V2 eindigt in de ATTO Disk Benchmark, blijft hij achter bij zijn concurrent in random lezen en schrijven. Over het geheel genomen ligt de X9 Pro 6,5 procent achter op de concurrentie.

Bestandsoverdracht

Om de prestaties van de SSD in echte scenario's te testen, kopieer ik verschillende bestanden van de systeemschijf naar de X9 Pro.

Ik begin met een map van 101 GB met daarin MP4-bestanden, RAW-foto's en een Premiere Pro-project. De X9 Pro heeft hier 144 seconden voor nodig. De snelheid is gemiddeld 760 MB/s, een snelheid die de SSD gedurende de hele overdracht aanhoudt. Hiermee is de X9 Pro 16 seconden sneller dan de Extreme V2.

Wanneer ik de externe schijf niet gebruik, geeft de Crystal Disk Info software een waarde van 30 graden Celsius weer. Terwijl ik de 101 GB map overzet, stijgt de temperatuur naar 40 graden Celsius. Dat is vier graden hoger dan zijn grote zus, de X10 Pro. Dit verschil komt waarschijnlijk doordat de X10 Pro vier gram zwaarder is dan de X9 Pro als gevolg van de extra thermische massa voor koeling. De buitenkant van de SSD wordt nog heter, zoals je kunt zien op de thermische afbeelding. Dat is echter nog steeds lekker koel als je bedenkt dat het 26 graden was in mijn kantoor toen ik deze meting deed.

De Crucial X9 Pro wordt heter aan de buitenkant dan aan de binnenkant.
De Crucial X9 Pro wordt heter aan de buitenkant dan aan de binnenkant.
Bron: Kevin Hofer

Voor mijn tweede test kopieer ik een map van bijna 10 GB met MTS-, MP4-, MP3-, MOV- en JPEG-bestanden en nog een Premiere-project. Deze keer is de X9 Pro twee seconden sneller dan de Extreme V2. Met een gemiddelde van 730 MB/s is de overdrachtsnelheid niet zo snel als in de eerste test. Dit komt waarschijnlijk doordat de map meer bestanden bevat, waardoor er meer random toegang is dan sequentiële toegang.

Dit speelt nog een grotere rol bij mijn laatste test. Met bijna 4 GB bevat de map meer dan 160 foto's in RAW-formaat. Dit keer verslaat de X9 Pro de Extreme V2 met één seconde, hij heeft slechts vijf seconden nodig om alle bestanden over te zetten. Door het sequentieel schrijven ligt de gemiddelde overdrachtssnelheid echter "slechts" rond de 680 MB/s.

De X9 Pro remt pas af als de gegevensoverdracht 90% heeft bereikt. Op dat moment bereikt de schrijfsnelheid gemiddeld slechts 100 MB/s.
Als ik bestanden verplaats op de SSD, is de snelheid aanzienlijk lager. Als ik het meet, is het gemiddeld rond de 300 MB/s.

Verdict: snel, robuust en aantrekkelijk geprijsd

De Crucial X9 Pro is de snelste USB 3.2 Gen2 SSD die ik ooit heb getest. Hij maakt goed gebruik van de theoretisch mogelijke bandbreedte van 1.050 MB/s. En hij is ook nog eens goed voor je banksaldo. De veel langzamere T7 Shield van Samsung is vergelijkbaar geprijsd, terwijl de SanDisk Extreme Portable duurder is. Het enige kleine nadeel is de IP-certificering. De X9 Pro is "alleen" gecertificeerd tegen waterstralen of -spetters, niet tegen volledige onderdompeling.

Gezien de USB 3.2 Gen2 standaard kan de X9 Pro waarschijnlijk niet sneller worden. De snellere USB 3.2 Gen2x2 standaard wordt veel minder gebruikt en met Thunderbolt 3 of 4 gebruik je niet de volledige bandbreedte. Met dit in gedachten is een draagbare SSD met USB 3.2 Gen2 meestal de betere optie. In mijn boek maakt dat de X9 Pro een betere keuze dan zijn grote zus, de X10 Pro.

Al met al beveel ik de X9 Pro aan boven de andere SSD's die ik heb getest.

Afbeelding voorkop: Kevin Hofer

30 mensen vinden dit artikel leuk


User Avatar
User Avatar

Technologie en maatschappij fascineren me. Beide combineren en vanuit verschillende perspectieven observeren is mijn passie.


Deze artikelen kunnen je ook interesseren

Opmerkingen

Avatar