OLED, 32 inch, 4K, 240 hertz: heeft Asus zojuist de perfecte monitor gepresenteerd?
Achtergrond

OLED, 32 inch, 4K, 240 hertz: heeft Asus zojuist de perfecte monitor gepresenteerd?

Vertaling: machinaal vertaald

Asus presenteert drie nieuwe gameschermen op Gamescom. Een ervan verhelpt twee nadelen van eerdere QD OLED panelen. Het zou de voorbode kunnen zijn van een nieuwe beeldschermgeneratie.

"Allemaal goed en wel, maar waar zijn 32-inchers met OLED en 4K?" Dit soort opmerkingen heb ik de afgelopen maanden elke keer gelezen als een fabrikant een ultrawide monitor met OLED presenteerde. Want in feite waren er tot nu toe geen middelgrote OLED-schermen met 16:9 formaat en hoge resolutie.

Daar komt nu verandering in: Asus presenteerde de ROG Swift PG32UCDM op Gamescom - een platte 32-inch monitor met OLED-paneel, 4K-resolutie en 240 hertz framerate. Het ontwerp is duidelijk gericht op gamers. Er zijn twee HDMI 2.1-aansluitingen, evenals een DisplayPort 1.4 en een USB-C-aansluiting. De laatste levert 65 watt om laptops op te laden.

De gaming monitor heeft een QD OLED paneel van Samsung. Met HDR content kan het scherm naar verluidt een piek van 1000 nits bereiken op punten. De helderheid op het volledige scherm is 250 nits. Een goede waarde voor OLED. Als dit bekend klinkt: QD OLED panelen zoals deze worden al gebruikt in verschillende Ultrawide schermen. Je kunt dezelfde contrasten en kleuren verwachten als bijvoorbeeld hier:

 • Producttest

  Gamingmonitoren met QD-OLED in een dubbele test: Alienware vs. Samsung

  van Samuel Buchmann

Twee belangrijke dingen zijn nieuw aan de Asus ROG Swift PG32UCDM:

 1. De pixeldichtheid: 4K op 32 inch betekent 137 pixels per inch (ppi). De vorige schermen met QD-OLED komen maar tot 108 ppi. Dit is een opvallend verschil en zorgt voor een scherper beeld.
 2. Het subpixelpatroon: Zoals het YouTube-kanaal HDTVTest meldt, behoudt het nieuwe paneel de driehoekige subpixelopstelling, maar zijn de afzonderlijke subpixels rechthoekiger dan voorheen. Volgens Asus vermindert dit de typische kleurranden van QD-OLED aan randen met een hoog contrast. Dingen zoals tekst zouden er minder rafelig uit moeten zien.
Links das Subpixel-Muster von bisherigen QD-OLED-Panels, rechts das neue im Asus ROG Swift PG32UCDM. Es soll das typische Color Fringing reduzieren und für bessere Textschärfe sorgen. Die Schärfe der Subpixel auf diesen Bildern ist übrigens nicht repräsentativ, das rechte wurde wohl aus der Hand aufgenommen.
Links das Subpixel-Muster von bisherigen QD-OLED-Panels, rechts das neue im Asus ROG Swift PG32UCDM. Es soll das typische Color Fringing reduzieren und für bessere Textschärfe sorgen. Die Schärfe der Subpixel auf diesen Bildern ist übrigens nicht repräsentativ, das rechte wurde wohl aus der Hand aufgenommen.
Bild: Screenshots Youtube / HDTVTest

Het perfecte allround scherm?

Dit is geweldig nieuws voor iedereen die op zoek is naar een scherm voor gemengde toepassingen: Gaming en Kantoor. Aan de ene kant heeft de ROG Swift PG32UCDM de perfecte zwartniveaus, snelle responstijden, geweldige kleuren en voldoende helderheid van QD-OLED. Aan de andere kant is het de eerste monitor met deze technologie die een hoge pixeldichtheid levert en de vervelende kleurfringing in tekst vermindert - tenminste als de belofte van Asus waar blijkt te zijn. . En hoe zit het met inbranden? Alle OLED schermen zijn gevoelig voor ghosting als ze permanent dezelfde menubalken of vensterindelingen moeten weergeven. Hoe warmer ze worden, hoe groter de kans dat de afzonderlijke pixels in verschillende snelheden slijten. Omdat een hoge pixeldichtheid voor meer warmte zorgt, zou het risico op burn-in in principe hoog zijn op de nieuwe Asus. Een groot koellichaam aan de achterkant moet dit tegengaan door de warmte af te voeren. Alleen langetermijntests zullen uitwijzen hoe goed dit werkt.

Der Custom Heatsink auf der Rückseite reduziert gemäss Asus Burn-In-Gefahr.
Der Custom Heatsink auf der Rückseite reduziert gemäss Asus Burn-In-Gefahr.
Bild: Asus

Een mysterie voor mij bij deze framerate en resolutie is de DisplayPort 1.4 connector. Deze kan geen 4K in 240 hertz overbrengen. Hiervoor is de nieuwere versie 2.1 nodig, die Asus helaas niet aanbiedt. Dus als je optimaal gebruik wilt maken van de prestaties van de monitor, moet je hem aansluiten via HDMI 2.1. . Het zal nog wel even duren voordat de Asus ROG Swift PG32UCDM zijn weg vindt naar desktops: hij zal op zijn vroegst in het eerste kwartaal van 2024 beschikbaar zijn. Asus zwijgt over de prijs.

Meer monitoren: QD-OLED vs. WOLED

Naast de 32-inchcher onthulde Asus op de Gamescom nog twee andere monitoren. De 49-inch ROG Swift OLED PG49WCD heeft ook een QD-OLED paneel. De resolutie is 5120 × 1440 en de kromming van 1800R is matig. . Het Panorama scherm heeft precies hetzelfde paneel als de Samsung Odyssey OLED G9, dus de beeldkwaliteit zou vergelijkbaar moeten zijn. De Samsung monitor heeft echter 240 hertz, terwijl de Asus monitor het met 144 moet doen. Aan de andere kant zou de laatste iets goedkoper moeten zijn - de adviesprijs in de VS is 1499 dollar. De Samsung begon op 2200 dollar, maar is inmiddels gestegen naar 1800. De ROG Swift OLED PG49WCD wordt verwacht in oktober 2023.

 • Producttest

  Slagschip voor games: Samsung Odyssey OLED G9 getest

  van Samuel Buchmann

Het derde dat Asus heeft gepresenteerd is een 34-incher met een conventioneel OLED-paneel (WOLED): de ROG Swift OLED PG34WCDM. Het heeft een zeer hoge kromming van 800R en een framerate van 240 hertz. De resolutie is 3440 × 1440 pixels.

Der ROG Swift OLED PG34WCDM hat eine starke Krümmung von 800R und ein konventionelles WOLED-Panel.
Der ROG Swift OLED PG34WCDM hat eine starke Krümmung von 800R und ein konventionelles WOLED-Panel.
Bild: Asus

Het paneel is waarschijnlijk de nieuwste generatie LG's WOLED, die qua helderheid vergelijkbaar zal zijn met Samsung's QD OLED panelen. Volgens Asus is de punctuele helderheid 1300 nits en volgens HDTVTest is 250 nits waarschijnlijk mogelijk in de beeldvullende modus. De ROG Swift OLED PG34WCDM zal in het eerste kwartaal van 2024 verkrijgbaar zijn voor een onbekende prijs.

Kijk in de kristallen bol: 2024 wordt goed

De nieuwe OLED-schermen van Asus klinken volwassener dan eerdere modellen van andere fabrikanten. Vooral de hoge pixeldichtheid en het betere subpixelpatroon van de 32-inch schermen zijn erg prettig. De koelsystemen van de schermen zouden het gevaar van inbranden moeten verminderen, wat ook belangrijk is. . Het middelgrote 4K QD OLED paneel is het eerste in zijn soort. Het zou het komende jaar zijn weg kunnen vinden naar andere schermen in verschillende vormen en maten. Zo zijn 40-inch beeldschermen in 21:9 formaat met een resolutie van 5120 × 2160 pixels denkbaar. De volgende generatie 1440p schermen met QD-OLED zou ook het nieuwe subpixelpatroon moeten overnemen. Dit vermindert een van de nadelen van de technologie in kantoortoepassingen: slechte tekstscherpte door kleurvervaging. Ik wil echter eerst zelf zien hoe goed dit werkt.

WOLED panelen lijken de nieuwste technologie van LG's TV's te zijn die zijn weg vindt naar beeldschermen. Met vergelijkbare helderheid probeert LG hiermee QD-OLED in te halen. Kleurvervaging was hier nooit een probleem dankzij het conventionele subpixelpatroon. In plaats daarvan moest LG altijd vertrouwen op agressieve automatische helderheidsbegrenzers om het inbrandrisico onder controle te houden. Dat is prima voor TV's, maar voor monitoren is het een ergernis. Ik ben bang dat het niet beter wordt met nog helderdere panelen.

 • Producttest

  De LG OLED Flex maakt me wanhopig

  van Samuel Buchmann

Naast dit is 2024 hopelijk het jaar waarin OLED monitoren veel van hun kinderziektes overwinnen. Dus als je, net als ik, niet helemaal overtuigd was door de opties tot nu toe, is een beetje geduld misschien de moeite waard

.

Titelbild: Asus

177 mensen vinden dit artikel leuk


User Avatar
User Avatar

Mijn vingerafdruk verandert vaak zo drastisch dat mijn MacBook hem niet meer herkent. De reden? Als ik me niet vastklamp aan een beeldscherm of camera, dan klamp ik me waarschijnlijk aan mijn vingertoppen vast aan een rotswand.


Deze artikelen kunnen je ook interesseren

 • Skeleton Loader

 • Skeleton Loader

 • Skeleton Loader

Opmerkingen

Avatar